Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Motståndarnas hån mot Anna Kinberg Batra efter Agenda

Publicerad: 15 december 2014, 07:59

Politiska motståndare som inrikesminister Anders Ygeman hånar den blivande M-ledaren Anna Kinberg Batras medverkan i SVT:s Agenda. SR:s Musikhjälpen har slagit rekord och fått in nära 31 miljoner kronor. Sony hotar mediejättar som rapporterar om hackareattacken.


Motståndarnas hån mot Anna Kinberg Batra efter Agenda
Den blivande M-ledaren får kritik på Twitter av sina politiska motståndare efter sitt framträdande i SVT:s Agenda – de menar att hon inte ville svara på några frågor.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) skriver följande:
"Har stor respekt för @KinbergBatra, men är nog en bra idé att försöka besvara åtminstone någon fråga i intervjuer".
Chefredaktören på Dagens Arena, Yonna Waltersson, var inte sen att komma med en pik.
"Det vi har lärt oss efter intervjun med AKB är att Moderaterna är en del av alliansen och Sverige är en demokrati. Tack för det."
Lars Ohly skrev: "Vad tillför Anna Kinberg Batra Moderaterna".
Journalisten och programledaren Henrik Torehammar – med ett förflutet i Folkpartiet undrade om hon sade "NÅNTING under 15 min intervju?!".
Men den gamle M-profilen Sten Nordin gick till hennes försvar.
"Beundrar hur @KinbergBatra agerade i Agenda ikväll. Hon tar ansvar som alliansledare men visar respekt för att hon väljs 10/1", skriver han på Twitter.

Dubbla rekord för Musikhjälpen
Nära 31 miljoner kronor. Det samlade SR:s Musikhjälpen in under sex dygn.
"Dubbelrekord!  Det var ni som gjorde det", twittrade kvartetten Arantxa Alvarez,  Linnea Henriksson, Petter Alexis och Kodjo Akolor på söndskvällen.
235  000 bidrag har kommit in till förmån för Musikhjälpens kamp mot  spridningen av HIV – artisten Håkan Hellström var den som ökade mest  under veckan, medan Hoziers "Take me to church" blev den mest önskade  låten.
Musikhjälpen hade kartlagt 2 072 initiativ på sin insamlingskarta under söndagskvällen, enligt DN.


Sony hotar mediejättar efter hackerattacken
Filmjätten  Sony Pictures har gått ut med ett varningsbrev där man hotar flera  tidningar som har rapporterat om hackareattacken mot bolaget, enligt Aftonbladet.
"Vi  skriver för att se till att ni är medvetna om att SPE (Sony Pictures  Entertainment) inte samtycker till din ägo, översyn kopiering,  spridning, publicering, uppladdning, nedladdning eller rätt att på något  vis använda er av den stulna informationen, och att begära ditt  samarbete i att förstöra den stulna informationen.", skriver man.
Sony  hackades av gruppen "Guardians of Peace" i slutet av november – det har  läckt alltifrån mejl där man kallar Angelina Jolie för en "bortskämd  snorunge" och hån mot president Barack Obama till manuset av den  kommande Bond-filmen "Spectre".
Den/de som ligger bakom  hackarettacken ska också ha varnat för fler och större  informationsläckor på juldagen och man ska även krävt att Sony drar  tillbaka komedin "The Interview" – som ska ha premiär på juldagen.  Handlingen kretsar kring att döda Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
Guardians of Peace har samtidigt erbjudit att den som inte vill få mejl exponerade kan slippa det, men då måste man be om det.

Alice Bah Kuhnke rasar över att stödet till kulturtidningar ska bort
Sveriges kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhne, är i en debattartikel på Expressen skarpt kritik till att Alliansen vill plocka bort ytterligare 100  miljoner kronor från kulturen – Alliansen har tidigare tagit bort  regeringens satsningar på 252 miljoner kronor, enligt Alice Bah Kuhnke.
Hon menar att de ytterligare 100 miljoner kronorna ska bort så att man kan finansiera "sänkt skatt för höginkomsttagare".
"För  en moderat riksdagsledamot kanske 365 miljoner kronor inte verkar så  farligt...I verkligheten innebär detta att satsningar på tillgänglighet,  kvalitet och sänkta avgifter i Kultur- och musikskolan helt går om  intet.", skriver Alice Bah Kuhnke.
Hon är också kritiskt till att bidraget till Kulturtidskrifterna skärs ned med 75 procent.
"Därmed skärs en rad röster bort ur samhällsdebatten. Mer än så är tydligen inte mångfalden och yttrandefriheten värd...
"Den  våta filt som har legat över kulturpolitiken de senaste åtta åren får  nu ligga kvar efter att Sverigedemokraterna valt att rösta med  alliansens budgetförslag.", skriver Alice Bah Kuhnke.

Partierna tigger på nätet inför extravalet
DN rapporterar att två val grävt djupa hål i partiernas kassor under kort  tid. Nu använder man nätet för att få ihop pengar inför extravalet i  mars.
V  har exempelvis uppgett att man är ett fattigt parti och har nu fått in  80 000 kronor, enligt partiets pressansvariga Åsa Mattsson.
S har  påmint om Kampfondens existens via Twitter och Facebook, medan KD:s  partiledare Göran Hägglund uppger att "ladorna är tomma" – en pik till  finansminister Magdalena Andersson.

Ekonomijournalisten Olle Rossander död
Olle  Rossander har gått bort 70 år gammal. Han var bland annat reporter på  Affärsvärlden och senare chefredaktör. Han har också jobbat på SVT och  SR:s Ekoredaktion.
Olle Rossander jobbade dock vid P4 Väst på 1990-talet - och nu hyllar man hans insatser.
"Men  Olle Rossander gick med liv och lust in för att beskriva det som hände  på lokal nivå och bidrog samtidigt till att väsentligt bättra på de  ekonomikunskaper som fanns här."
P4 Väst beskriver också hur Olle  Rossander var på väg tillbaka – denna gång som coach för en grävgruppen,  men sjukdomen satte käppar i hjulet.
"Nu har denna sjukdom tagit  Olle Rossanders liv vid 70 år ålder och det är med stor saknad som vi  här på P4 Väst tagit emot detta besked."

The Guardian undersöker SD:s fäste
Den brittiska tidningen The Guardian har besökt skånska Kristianstad och journalisten David Crouch beskriver den som ett fäste för extremhögern och SD:s hemmaplan – reportaget publiceras i The Guardians söndagsedition, enligt Expressen.
SD:s gruppledare i Kristianstad, Niclas Nilsson, beskriver bland annat den svenska flyktingpolitiken som "den mest oansvariga i Västeuropa".
Och 55-årige städaren Lars-Åke säger:
– Här finns för många flyktingar, så många araber att det känns som jag borde lära mig arabiska.
Han bekymrar sig dock över att det kan finnas en del "rötägg" kvar inom partiet även om man säger att de har rensats ut.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.