Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

MP backar om anonyma bloggar

Publicerad: 15 april 2014, 07:29

Åsa Romson, språkrör MP.

Miljöpartiet backar nu på morgonen från Åsa Romsoms uttalanden i P3 Nyheter om att förbjuda anonyma bloggar.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietÅsa RomsonMårten Schultz

MH

Magnus Helander


Det började med att språkröret Åsa Romson till P3 Nyheter sa att partiet vill uppdatera BBS-lagen så att den även omfattar förtal, vilket innebär att anonyma bloggar skulle förbjudas.

– Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym, sa Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till P3 Nyheter och fortsatte:

– Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att  stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi  är ett grundläggande krav.

Förslaget får kritik av bland annat Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Enligt honom skulle en lagändring påverka yttrandefriheten.

– Ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon  skriver i en Facebookgrupp? Det här är väldigt allvarliga saker, säger  han till P3 Nyheter.

Åsa Romsons uttalande spred sig snabbt och blev en stor medienyhet på morgonen.

Men nu backar partiet.

”MP vill inte att anonyma bloggar förbjuds eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds”, skriver partiet på sin hemsida i ett ”förtydligande” som avslutas med:

”Miljöpartiet tycker det är viktigt att människor har möjlighet att delta anonymt på internet. Istället för det övervakningssamhälle som skapas behöver skyddet för  mänskliga rättigheter stärkas. Oavsett var, när eller hur vi  kommunicerar”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev