Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

MTG gör fortsatt vinst – men aktien rasar

Publicerad: 18 juli 2018, 07:26

Jørgen Madsen Lindemann, vd & koncernchef för MTG, och Anders Jensen, vd och koncernchef för Nordic Entertainment Group.

Foto: Pressbild

Trots relativt starka siffror lever MTG:s andra kvartalsrapport inte upp till analytikernas förväntningar.

Ämnen i artikeln:

RapportNordic Entertainment Group

AH

Alex Hartelius


När MTG presenterar sina siffror från andra kvartalet gör man det med en fortsatt organisk försäljningstillväxt. Åtta år i rad har mediebolaget visat upp över fem procent i inom den kategorin, och under andra kvartalet hamnar siffran på nio procent.

Jämfört med samma period föregående år har man även haft en rekordhög omsättning. Siffran skrivs på strax över fem miljarder 2017, vilket var motsvarande 4,2 miljarder 2016.

Resultatmässigt, med en vinst på 419 miljoner kronor före skatt når man dock inte upp till analytikernas förväntningar. Under förmiddagens handel har MTG-aktien kraschat och handlas nu för 315 kronor, 17 procent lägre än vid Stockholmsbörsens öppning.

Den digitala försäljningen ökade med 76 procent, vilket motsvarade 36 procent av den totala försäljningen och rörelseresultatet ökade med 12 procent. Detta trots transaktionskostnader om 32 miljoner kronor i samband med slopandet av TDC-fusionen, som resulterade i att MTG istället delades upp i två separata bolag, MTG och Nordic Entertainment Group.

Från och med den 1 juli börjar Nordic Entertainment Group (NENT Group) att verka som en separat organisation, vilket inte innebär att MTG kommer försvinna helt och hållet, men namnbytet till Nordic Entertainment Group berör deras plattformar som betal-tv, fri-tv, streaming, radio, studios och operatörstjänster.

Nordic Entertainment skriver i rapporten att sändningarna av ishockey-VM och den fortsatta tillväxten av Viaplay och Viafree, kompenserat för de uteblivna rättigheterna av fotbolls-VM.

De kommande åren har man säkrat rättigheter till bland annat Engelska Premier League, Formel 1 och handbolls-VM, vilket man menar har förstärkt bolagets position som den ledande aktören för premiumsport i Norden.

Även satsningen på eget innehåll fortsätter att växa. Just nu har Viaplay Originals över 30 stycken egna titlar tillgängliga eller i produktion.

– Fortsatt försäljnings- och vinsttillväxt, samtidigt som vi tagit ytterligare steg i uppdelningen av MTG, återspeglar en tydlig vision, en differentierad strategi och ett exceptionellt team. Vi är fortsatt fokuserade på att skapa aktieägarvärde genom vår strategiska omvandling och unika produktutbud, säger Jørgen Madsen Lindemann, vd & koncernchef för MTG, i en kommentar.  

Om MTG:s andra kvartalsrapport:

Källa: MTG

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev