Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

MTG kan sälja delar av Viasat

Publicerad: 1 september 2015, 06:10

MTG vill bli av med Viasat i flera länder enligt uppgifter.

Foto: Andreas Elgstrand.

Mediehuset är på väg mot en stor strukturaffär, spiken i kistan för Flash och Richard Herreys stämning kallas "märklig". Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


MTG kan sälja delar av Viasat
Enligt uppgifter i den ryska tidningen Vedomosti, som refereras av Dagens Industri, är MTG när en försäljning av verksamheterna i Ryssland, centrala och östra Europa samt Afrika. Påstådd köpare är den ryska miljardären Leonard Blavatnik.
– Jag har sett de här uppgifterna. Vi kommenterar aldrig rukten i marknaden. När det gäller våra ryska verksamheter ser vi fortfarande över olika alternativ, men har inte fattat något beslut, säger presschefen Per Lorentz till DI.

Det är sedan tidigare känt att MTG är på väg att lämna Ryssland. I första hand gäller det en försäljning av CTC Media där de äger 37,5 procent. Bakgrunden är att landet infört lagar som gör att det utländska ägandet i mediebolag inte för överstiga 20 procent.
– Det som har med Ryssland att göra kan man säga görs under pistolhot, men bolaget agerar även proaktivt bland annat genom byggandet av Viaplay, ett stort sparpaket och digitala förvärv och jag tycker generellt man ligger ett par år före sina traditionella konkurrenter. Mycket talar för att vi kommer se ett nytt MTG inom 1-2 år, vilket jag tror kommer att gynna aktieägarna, säger SEB:s analytiker Stefan Nelson till DI.

Michael Grimborg till Synsam
TV4:s förre försäljningsdirektör Micahel Grimborg lämnade sitt jobb i våras. Nu har han klart med nytt: som koncernmarknadschef på Synsam.
– Jag tycker det ska bli mycket spännande att få möjlighet att vara med på Synsams kommande resa. Synsam har ett starkt varumärke som går att utveckla – en utmaning jag verkligen ser fram emot att få vara en del av, säger han i ett pressmeddelade.

"Herreys stämning märklig"
Artisten Richard Herrey har stämt Aftonbladet på 30 000 kronor för förtal efter några tweets från medarbetaren Martin Aagård. Han kallade bland annat Herrey för "din gamle rasist". Men stämningen är högst märklig enligt tryckfrihetsexperten Nils Funcke eftersom ansvaret alltid ligger på den som har kontot och inte dennes arbetsgivare.
– Det spelar ingen roll om det är en pensionerad rörmokare eller en journalist, säger han till TT.

Slutet nära för Flash
Youtube och Firefox är två giganter som redan har dumpat Flash-formatet. Från och med i dag slutar också Googles webbläsare Chrome att spela upp Flash-annonser automatiskt. Det blir troligtvis den sista spiken i kistan för koden. Men alarmerande nog är fortfarande 90 procent av alla rörliga annonser bygga med Flash, skriver Business Insider.

Enligt IAB blir nu HTML5 den nya branschstandarden för annonser.

Apple tar Netflix framgångsrecept
En av framgångsfaktorerna för Netflix har varit egna produktioner som House Of Cards. Nu kan Apple vara på väg att anamma samma strategi för deras tv-tjänst som är under utveckling, skriver Variety. Sedan en tid tillbaka ska de ha fört diskussioner med flera chefer i Hollywood rörande möjligheterna att producera unikt material.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.