Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

MTG köper bulgariskt tv-bolag

Publicerad: 31 juli 2008, 08:52

MTG har köpt upp Nova Televisia Bulgaria, som äger Bulgariens näst största tv-kanal Nova. Köpesumman blev 5,8 miljarder kronor.


Enligt Hans-Holger Albrecht, vd och koncernchef i MTG, är förvärvet ett av bolagets största hittills och en stor del i deras strategiska femårsmål som presenterades i fjol.

– Förvärvet skapar påtagliga synergier för oss som mediehus då vi redan driver Diema-kanalerna i Bulgarien, säger Albrecht i ett pressmeddelande. Han fortsätter.
– Förvärvet tydliggör vårt fokus när det gäller expansion av vår verksamhet på tillväxtmarknader, samt på att utveckla vår framgångsrika affärsmodell baserad på ett brett utbud av kanaler i ett stort antal länder. Nova har redovisat högre tillväxt än den bulgariska reklammarknaden och redovisar goda marginaler. Kanalens position som utmanare till marknadsledaren samt dess programtablå och tittartidsprofil utgör ett bra komplement till, och passar väl ihop med våra befintliga verksamheter. Vi ser fram mot att ytterligare stärka kanalens utveckling.

Vad det gäller kanalen Nova så har den idag en position som nummer två i Bulgarien. Första halvåret i år har Nova haft en tittartidsandel på 18,2 procent i åldern 18-49 år.

2007 hade Nova 32,4 procent av reklammarknaden, som då totalt uppgick till cirka 1,2 miljarder kronor. Under förra året växte reklammarknaden med 30 procent i Bulgarien.

Nova har en i huvudsak kvinnlig inriktning. Förutom egenproducerade program sänds även flera internationella serien som till exempel CSI, House, Prison Break och Ugly Betty.

Prislappen sattes till 620 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 5,8 miljarder kronor. Säljaren är Antenna Bulgaria, vilket ingår i det Kyriakou-ägda Antenna Group.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.