Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”MTG:s sparpaket större än väntat, men rätt väg att gå”

Publicerad: 25 augusti 2015, 12:05

SEB-analytikern Stefan Nelson om MTG:s sparpaket.

Foto: Andreas Elgstrand

Sparpaketet på noterade MTG var väntat, men att det blev så många som 300 tjänster var förvånande. SEB:s analytiker Stefan Nelson berättar varför MTG tog beslutet och vad som kommer hända nu.


Ämnen i artikeln:

MTGSEB

700 miljoner kronor ska sparas vilket innebär att 300 jobb försvinner i fyra MTG-länder.

– Bolaget måste helt enkelt skapa en mer effektiv och snabbfotad organisation som går i takt med ett kraftigt förändrat konsumtionsbeteende. Jag tolkar det som att man ser på sin traditionella fri-tv-verksamhet som annorlunda än tidigare med mer fokus på att maximera lönsamheten snarare än att jaga marknadsandelar, medan man vill lägga än mer resurser på att växa i sina digitala intäkter. Besparingarna och omallokeringarna av resurser är ett led i detta, säger Stefan Nelson, analytiker på SEB, till Resumé.

Enligt Stefan Nelson var sparpaketet ett vettigt beslut.

– Det är såklart hemskt för de drabbade, men det är rätt väg att gå för MTG. Jag hade väntat mig ett sparpaket, men inte i den här omfattningen. Det här är dock inte gjort med kniven mot strupen – förra kvartalsrapporten visade trots allt underliggande förbättringar i de flesta verksamheter. De gör det för att det är bättre att vara proaktiv i att anpassa sig till en ny verklighet, snarare än att hamna i en situation längre fram där de tvingas göra det. Dessutom gör negativa valutakurser gör att man måste frigöra ännu mer resurser för att kunna köpa utländskt innehåll som blir allt dyrare.

Vad gör MTG nu?
– De är mitt inne i en transformation. Stora delar av kassaflöden kommer fortfarande från traditionell fri- och betal-tv i Norden men framtiden ligger alltmer i det digitala. De har förvärvat e-sport-företag och YouTube-nätverk som blir nyckelben. De har byggt Viaplay på egen hand. Nu tror jag att man gör organisationen mer anpassad för att bygga vidare de nya fokusområdena. De har en hög ambitionsnivå, säger Stefan Nelson.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

MTGSEB

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.