söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Murdoch anklagas ligga bakom kampanj mot svenska public service

Publicerad: 27 februari 2017, 06:58

Foto: Wikimedia Commons

Spekulationer kring Rupert Murdoch inblandning i kampanj mot public service, Trump portar medier, svensk reklamare får Oscar och nya annonsmöjligheter på Facebook.

Ämnen i artikeln:

OscarsgalanFacebookFox NewsThomas MattssonFacebook Live VideoDonald Trump

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Rupert Murdoch bakom kampanj mot public service?

Den australiensiske mediemogulen Rupert Murdoch är ett av medievärldens absolut största, och ökända, namn. Murdoch äger medievärldens näst största konlgomerat där bland annat Fox, The Sun och 21st Century Fox ingår.

I gårdagens DN Debatt skriver Ulf Dahlsten, tidigare statssekreterare för Socialdemokreterna och koncernchef för Posten, och Mats Svegfors, tidigare vd för Sveriges Radio och chefredaktör om Murdochs inblandning i den svenska debatten. De två menar att Murdoch står bakom den kampanj som runtom i Europa pågår mot olika public service-bolag.

"Murdochs kampanj mot BBC har återverkat över hela Europa. I land efter land drivs krav på begränsningar för public service. Det gäller finansieringen och det gäller begränsningar för verksamheten i nya medier. När kampanjen mot public service drar igång i Sverige igen är det en kampanj av Murdochsnitt".

En av de som reagerat på debattartikeln är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. På sin blogg kallar han artikeln för både "oförskämd" och "häpnadsväckande":

"Om detta påstående vore sant, vilket det förstås inte är, så vore det ju en sensationell nyhet: socialdemokratiska Aftonbladets chef väljer "marknaden före demokratin"! Och det gör också alla vi andra som för en diskussion om de tilläggsdirektiv som regeringen ska meddela public service-kommittén, alla vi som enligt Ulf Dahlsten och Mats Svegfors företräder "trumpism"..."

Svensk reklamfotograf vinner Oscar

Under nattens Oscarsgala fick den svenske filmaren och fotografen Linus Sandgren ta emot pris i Bästa foto för sitt arbete med den amerikanska musikalen "La La Land". Sandgren har tidigare studerat på Berghs och varit aktiv inom reklambranschen samt mottagit en rad guldlejon vid Cannes. Hans jobb för Converse kampanj "History in the making" vann pris för bästa filmfoto i Cannes och guld i fotokategorin på Clio Awards. Oscarsgalan dominerades dock av nyheten att "La La Land" först fick komma upp på scen för att ta emot pris, för att sedan kliva ned eftersom prisutdelaren ropat upp fel namn – filmen "Moonlight" fick istället ta emot priset.

Trump stänger ute medier från möten

Donald Trumps relation till medierna är minst sagt brokig. Under fredagen meddelade Trumps presschef Sean Spicer att en rad medier skulle portas från en frågestund med presidenten. Bland medierna som portades ingår bland annat The New York Times, The Guardian, Politico, CNN och BBC. Beslutet att porta medierna kom bara timmar efter att Trump återigen påpekade att "medierna är det amerikanska folkets fiender". Dean Banquet, chefredaktör på New York Times, skrev i en kommentar till utestängningen att "inget liknande har hänt under vår långa historia av att bevaka Vita huset under alla dess administrationer".

Debatten om Sverigebilden fortsätter

Efter att Donald Trump för en vecka sedan basunerade ut "Titta vad som hände igår kväll i Sverige" har medierna både kliat sig i huvudet och förfasat sig. Trump antas ha syftat på ett nyhetsinslag på Fox News där problem med migration kopplades ihop med en ökande kriminalitet. Fox News sände även i veckan ett inslag där den svenske experten på säkerhetspolitik, Nils Bildt, intervjuades. Problemet är att ingen på Utrikesdepartementet och Försvarsmakten vet vem han är. Aftonbladet avslöjade igår att Bildt så sent som 2013 försökte bli riksdagsman för Sverigedemokraterna.  Under veckan som gick publicerade så Wall Street Journal en debattartikel författad av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson där de i mångt och mycket höll med Trump. Debattartikeln har faktagranskats av Dagens Nyheter  och fått kritik av bland annat migrationsminister Morgan Johansson. I gårdagens Agenda debatterade Johansson och Karlsson bilden av Sverige.

– För varje invandrare som du säger har begått ett brott kan jag räkna upp hundra som inte har gjort det, sa migrationsministern till Karlsson som menade att Trump i mångt och mycket hade rätt om att Sverige har problem med kriminaliteten kopplat till invandring.

Facebook lanserar nya videoannonser

Facebook har de senaste månaderna utökat annonsmöjligheterna för de som publicerat videomaterial på plattformen. För en månad sedan ryktades att man även skulle möjliggöra så kallade "mid roll-ads", annonser mitt i en video. I lördags bekräftade så Facebook nyheten på sin officiella blogg. Publicister som livestreamar innehåll på plattformen ska även ges möjlighet att lägga in 15 sekunder långa reklampauser. De nya annonsmöjligheterna är dock reserverade för konton med fler än 2 000 följare eller 300 tittare på sin livestream. Initiala rapporter säger att publicister ska få behålla 55% av annonsintäkerna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev