Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Murdoch attackerar Obama

Publicerad: 16 januari 2012, 09:15

Rupert Murdoch rasar över att Vita Huset valt att gå emot ett lagförslag som syftar till att begränsa piratnedladdningen via nätet.

Foto: Colourbox och Scanpix.

Vita Huset har vänt sig mot regler som syftar till förhindra piratnedladdning via nätet. Mediemogulen Rubert Murdoch har gått i taket.


Ämnen i artikeln:

FacebookFinancial TimesGoogle

Den amerikanska kongressen tittar på två lagar – Stop Online Piracy och Protect Intellectual Property.

De  nya reglerna gör internetbolagen ansvariga för hosting och länkning  till webbplatser som erbjuder olaglig nedladdning av filmer, tv-serier  och musik, enligt Financial Times.

Här menar mediebolagen att den  olagliga nedladdningen ger förluster på miljardtals dollar varje år,  medan teknikbolag som Facebook och Google hävdar att de nya lagar som  föreslås skulle censurera internet och strypa dess innovationskraft.

I helgen visade det sig att Vita Huset väljer att stå på teknikbolagens sida, enligt Financial Times.

"Även  om vi anser att piratnedladdning vid utländska webbplatser är ett  allvarligt problem som kräver en seriös juridisk motreaktion tänker vi  inte stödja en lagstiftning som begränsar yttrandefriheten, ökar  it-säkerhetsrisken och underminerar det dynamiska, innovativa och  globala internet", meddelade Vita Huset i en bloggpost, enligt Financial  Times.

News Corps vd Rupert Murdoch var inte sen att reagera och skrev följande på Twitter:

"Jaha,  Obama har gett sig i slang med de starkaste lobbyisterna i Silicon  Valley som hotar hela mjukvaruindustrin genom piratstöld. Google är  piraternas ledare som streamar filmer gratis och säljer advertorials  kopplat till detta. Så det är knappast en slump att de spenderar  miljoner på lobbying", skriver han.

Det råder inget tvivel om att  den nya föreslagna lagstiftningen väcker känslor.

Hundratals webbplatser  har uppmanat stora och små internetbolag att delta i en online-blockad.   '

Denna innebär att när användarna ska besöka populära sajter  ska de mötas av en svart skärm där det står Stop SOPA och man uppmuntras  att be lagstiftarna att stoppa förslaet.

Mer än 19.000 människor har  förändrat sin bild för sin Twitter-profil till en bild med Stop SOPA,  enligt Financial Times.

Senaten ska debattera förslagen den 24 januari.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.