Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Mycket tuffare än i Kairo"

Publicerad: 22 februari 2011, 16:10

Våldet och oroligheterna i Libyen gör det nästintill omöjligt för utländska journalister att bevaka händelserna i landet. Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT, menar att läget är svårare än det var i Kairo. – Det är mycket tuffare just nu, säger hon till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Bert SundströmSVT

Malic Warshafana, en libysk medborgare, som bor i Dallas, USA, viftar med en Libyen-flagga när han och nära 200 andra demonstrarar i centrala Dallas. Nyhetsbilder inifrån Libyen är mycket svåra att få tag på. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez/Scanpix.

Efter talet igår kväll,   där president Khadaffis son Saif el Islam Khadaffi bland annat hotade protestanterna med inbördeskrig, beslutade SVT att   skicka sina utsända till Tunisiens huvudstad Tunis istället. Reportern Samir Abueid och fotografen Håkan Claesson kommer att att rapportera om händelserna därifrån.

– De kommer att försöka rapportera därifrån eller från gränsen alternativt försöka ta sig in i Libyen därifrån, säger Ingrid Thörnqvist.

Hon berättar att det är svårt att få ut material från Libyen och att man får förlita sig på sociala medier och samla ihop röster både innanför och utanför landet för att få en bild av händelserna.

– Vi vill givetvis vara på plats med det är svårt att jobba där nu och det är svårt att få ut material, säger Ingrid Thörnqvist.

Jämfört med rapportering från Kairo, där SVT-reportern Bert Sundström skadades allvarligt, är det mycket svårare att rapportera från Libyen.

– Det är mycket tuffare just nu, regimen har sagt att de tänker ta i med hårdhandskarna och inte underlätta för journalister. Det var svårt även i Kairo men där kunde man ändå känna sig hyfsat trygg på hotellet.

Överlag är det väldigt svårt för journalister att arbeta i hela mellanöstern just nu. Länderna i regionen påverkar dessutom varandra i hög utsträckning. SVT riktar framför allt in sin bevakning på Libyen och Algeriet.

– Det är väldigt svårt, det handlar om otroligt slutna länder där det även i normala fall krävs väldigt mycket olika tillstånd, säger Ingrid Thörnqvist.

När det kommer till att skydda journalisterna från våld och övergrepp menar Ingrid Thörnqvist att det är bättre är att man försöker röra sig diskret än att använda sig av till exempel vaktbolag.

– Det är bättre att vara diskret och att använda sig av lokala kontakter med bra omdöme.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Bert SundströmSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.