Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Myndigheternas ”Hack for Sweden” avgörs i helgen

Publicerad: 12 mars 2014, 15:56

Cecilia Westström.

Foto: SCB.

På lördag inleds ”Hack for Sweden”. Tretton myndigheter, däribland SCB och Naturvårdsverket, har gått samman för att inspirera, sporra och stimulera studenter, it-utvecklare och journalister att använda öppna data. Tävlingen har även fått en egen Youtube-kanal där intervjuer med tävlande ska läggas ut.


Uppemot 80 personer gör upp om ”Hack for Sweden Award” i helgen – två av  deltagarna är blott 11 år. Tävlingen hålls i Naturvårdsverkets  lokaler i Stockholm.

– Vi har inte sagt så mycket om vilken typ av  tjänster man ska utveckla, utan det handlar om att använda lägesbundna  data, säger Cecilia Westström, som är projektledare för ”Hack for  Sweden” och som till vardags jobbar på SCB.

Bakgrunden är att tretton  svenska myndigheter har gått samman för att samla ihop information som  rör alltifrån brunnar och arter till människor och samhällelig  beredskap.

Den röda tråden är att det rör sig om öppna data som det  skulle gå att göra så mycket mer av med hjälp av nya moderna tjänster.

Vad är det som gör tävlingen annorlunda än andra sådana tävlingar?
–  Att så många myndigheter har gått ihop och erbjudit massa från olika  databaser. Vi erbjuder en väldig bredd, säger Cecilia Westström.

Filmade  intervjuer med tävlande läggs ut i Hack for Swedens Youtube-kanal och  frågor kan också ställas via Twitter under @HackForSweden och #hack4swe.

Vinnaren  utses under söndagen och man delar även ut pris för Bästa  visualisering, Bästa Affärsnytta och Bästa nytta för allmänheten.  

Krisinformation.se delar även ut ett bonuspris för bästa krisapp – sajten drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vad händer med äganderätten till något som skulle kunna bli en så kallad killer-app?
–  Upphovsmännen äger själva sina bidrag, men vi har sagt att vi vill  kunna lyfta fram bidragen i vår kommunikation efter evenemanget, säger  Cecilia Westström.

Vinnaren av ”Hack for Sweden Award” får delta på  en konferens för mobila applikationer i Berlin samt presentera sitt  bidrag på ”Kartdagarna”.

Vinnova är med och betalar en del av de externa kostnaderna för arrangemanget, medan övriga myndigheter skjuter till resten.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.