Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mysteriet med den gåtfulla viralklänningen kan vara löst

Publicerad: 2 maj 2017, 07:28

Två bilder av klänningen som fick sociala medier att koka 2015

Foto: Matt Hendrick/Flickr CC BY-ND 2.0

Bilden på klänningen blev viral hit och väckte starka känslor för två år sedan. Nu har en studie tittat närmare på fenomenet.


Ämnen i artikeln:

Viralt

Var klänningen blå och svart eller var den i själva verket vit- och guldfärgad. Den här diskussionen skapade två läger och väckte en ibland uppjagad debatt i sociala medier i februari 2015. Nu har en forskare vid New York University försökt svara på frågan varför i en ny studie i tidskriften Journal of Vision.

När klänningen diskuterades som flitigast på nätet för två år sedan kom det en flera teorier kring vad som låg bakom färgfenomenet. Den färska studien styrker en av de redan saluförda hypoteserna. Teorin handlar om att vi upplever klänningens färger olika beroende på i vilken miljö vi tror den befinner sig i.

LÄS MER; Så skapades jättesnackisen

Studien visar att personer som uppfattade att klänningen var upplyst med dagsljus tolkade den som vit- och guldfärgad. De som däremot uppfattade att klänningen beffan sig i inomhusmiljö upplevde klänningen som blå och svart.

Forskningen visade också att försöksdeltagare som vaknade tidigt, som tillbringade tid i dagsljus och som gick och lade sig tidigt, var mer benägna att se klänningen som vit- och guldfärgad.

Nattsuddare som tillbringade en stor dagarna inomhus uppfattade klänningen som svart och blå.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Viralt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.