Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Myterna i sociala medier efter terrordåden

Publicerad: 16 november 2015, 06:58

Donald Trumps tweet är gammal.

Flera felaktiga uppgifter cirkulerade under helgen, Facebook får kritik för inkonsekvens och SVT är självkritiska till sin rappotering. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterParisFacebookTerrorattackSVTDonald Trump

Flera fel i sociala medier efter attackerna
Efter terrordåden i Paris på fredagskvällen har det cirkulerat flera felaktiga uppgifter i både sociala och traditionella medier. Buzzfeed har sammanställt en lista över några av de mest uppmärksammade ryktena som inte alls har visat sig stämma. Några av dessa är:
– Eiffeltornet släcktes inte ned under fredagskvällen för att hedra offren. Faktum är att belysningen släcks varje natt klockan 01.
– Den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump fick hård kritik för en tweet där han kopplar samman dåden med Frankrikes stränga vapenlagar. Men tweeten härstammar i själva verket från januari, efter attacken mot Charlie Hebdo. Denna gång var han betydligt mer medkännande:
"My prayers are with the victims and hostages in the horrible Paris attacks. May God be with you all".
– Det är konstnären Jean Jullien som har gjort den populära teckningen på Eiffeltornet inuti ett peace-tecken. Inte Banksy, som många har trott.
– Attacken förespåddes inte i en kommentar på den franska sajten JeuxVideo, vilken en skärmdump i sociala medier visat. Bilden är manipulerad.

Kritiken mot Facebook
Under fredagen sjösatte Facebook tjänsten "Safety check" där användarna kunde spåra människor som befann sig i Paris, och dessa kunde i sin tur med ett tryck bekräfta att de var i säkerhet. På lördagen drog de också igång den nya funktionen med temporära profilbilder i de franska färgerna. Att ingen av dessa funktioner aktiverade efter torsdagens terrordåd i Beirut har fått många att reagera starkt.
"Den globala mediesajten anser att liv som förlorats i Paris är värda mycket mer än dem i Mellanöstern", skriver sajten Stepfeed.
I ett inlägg förklarar Facebook-chefen Alex Schultz att säkerhetsfunktionen tidigare bara använts vid naturkatastrofer. Grundaren Mark Zuckerberg har också skrivit:
"Vi bryr oss om alla människor lika mycket och vi kommer att jobba hårt för att hjälpa så många lidande vi kan i situationer som dessa".

SVT självkritiska till sin rapportering
När de första uppgifterna om terrordåden kom ut var det många medier som drog igång sin bevakning på stört. Men för SVT dröjde det till strax efter midnatt natten till lördag innan de började sända live. Det gjorde att flera personer var kritiska i sociala medier. Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport i SVT, förstår kritiken.
– Vi var bra, men vi är inte nöjda och jag har initierat en snabbutredning för att se hur vi ska förbättra snabbheten, säger hon till TT.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har också bloggat om nyhetsförmedlingen efter attackerna.

"SNL" hyllade Parisoffren på franska
I lördagens avsnitt av "Saturday night live" inledde komikern Cecily Strong sändningen med "Paris är ljusets stad. Och här i New York City vet vi att det ljuset aldrig kommer att släckas". Sedan fortsatte hon: "Vår kärlek och vårt stöd till alla där i kväll. Vi står vid er sida". Sedan upprepade hon frasen på franska.

MTV-profilen död
Vincent "Don Vito" Margera, känd från programmen "Viva la Bam" och "Jackass", har gått bort vid 59 års ålder. Förra månaden hamnade han i koma och tillståndet har beskrivits som allvarligt sedan dess, skriver Nöjesbladet.

Begär pengar för mediemedverkan
Advokaten Inger Rönnbäck som var försvarare i Lisa Holm-fallet har begärt 900 000 kronor i ersättning för sitt arbete med målet. Bland annat vill hon ha betalt för tid som hon medverkat i media, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. Rönnbäck menar att mediebevakningen varit svår att hantera, och skriver att när polis och åklagare uttalat sig så har trycket ökat. Hon har tvingats svara då media till stor del ringt från skyddat nummer, skriver hon.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.