måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Något måste vi skriva"

Publicerad: 3 november 2010, 10:52

Skandalrubriker om kungen präglar kvällstidningarna idag. Dammluckorna för rykten som har cirkulerat under många år är nu vidöppna. Tidningsdrottningarna Karin Lennmor på Svensk Damtidning och Amelia Adamo på tidningen S kommenterar den senaste utvecklingen. – Vi kan inte bara förbigå det här. Någonting måste vi skriva, men jag vet ännu inte vad, säger Karin Lennmor, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Ämnen i artikeln:

Amelia AdamoKarin LennmorHovetDen motvillige monarken

FT

Fredrik Thambert


Karin Lennmor, Svensk Damtidning och Amelia Adamo, tidningen S.

Ihärdiga uppgifter om kungens kvinnoaffärer har cirkulerat länge. Men ingen svensk tidning har hittills vågat skriva om dem. Förrän nu.

Boken ”Den motvillige monarken” har öppnat dammluckorna och kvällstidningarna blåser nu på för fulla muggar.

Tidningarna har väl hört rykten om kungen tidigare?
– Ja, det tror jag absolut, men det är ju så kallat skvaller, man kan ju inte publicera skvaller om det inte finns något skäl till det. Författaren Thomas Sjöberg var inne på att en statschef måste uppföra sig och det ligger ju något i det, men ska man publicera saker om kungen så länge det inte är stötande och kriminellt? Det kan man fråga sig, säger Amelia Adamo på tidningen S.

Svensk Damtidning, som kommer ut nästa onsdag, har även de känt till ryktena under lång tid. Men enligt Karin Lennmor har de hittills inte lyckats bekräfta uppgifterna.

– Inget som skrivs nu har varit okänt för oss. Rykten har cirkulerat i åratal men vi har inte lyckats få något bekräftat, säger hon.

Karin Lennmor berättar att hon vid flera tillfällen har varit i kontakt med sin kollegor i vecko- och kvällspressen. De har enligt hennes uppgifter aldrig fått något erbjudande om att skriva en story utifrån vittnesuppgifter från inblandade tjejer.

– Men om bokens författare har lyckats bekräfta de här uppgifterna är det klart att vi skriver om det. Det ska bli mycket intressant att läsa, säger Karin Lennmor, som ännu inte har kommit över något exemplar av boken.

Tidningen S har redan skrivit om boken som släpps till handeln imorgon. Amelia Adamo resonerar kring att tidningar och böcker har olika publicistiska regler att förhålla sig till.

– Tidningar måste passa sig mycket mer. Vi bokförfattare kommer undan lättare. Men boken sätter igång skriverier nu och gränserna flyttas fram hela tiden, det såg man ju på Tiger Woods-skandalen, säger hon.

Karin Lennmor säger att den nya boken verkar vara en gedigen biografi av kungen, och att endast en lite del av det totala innehållet handlar om det som kvällspressen nu matar ut.

– Är det en totalbiografi över kungen måste de här bitarna ändå finnas med, säger hon.

– Men när syftet är att sälja böcker måste jag säga att det är mycket skickligt gjort, och jag köper deras förklaringar om att det finns ett allmänintresse.

Amelia Adamo ställer sig däremot något skeptisk till kvinnoaffärerna som nu luftas i pressen.

– I och med att jag har hört rykten om mig själv och jag vet att jag inte varit otrogen, så jag är mycket skeptisk mot otrohetsrykten. Och jag har aldrig varit nära kungen och har ingen insyn i hans privatliv, säger hon.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev