Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Några krav har aldrig framförts"

Publicerad: 2 april 2009, 11:55

Till skillnad mot Anders Gerdin känner Helle Klein, Aftonbladets politiska chefredaktör, inte till att styrelsen skulle ha framfört några krav på någon medarbetares avgång. – Och vi ska absolut inte ha någon "LO-anpassad debattsida", vad det nu skulle vara, säger hon.


Helle Klein – politisk chefredaktör.

Helle Klein säger själv till Resume.se att hon inte känner igen Anders Gerdins uppgifter om att LO:s styrelserepresentanter skulle haft synpunkter på tidningens krönikörer.
— Det är inte särskilt märkligt att tidningsägare har synpunkter på vad vi skriver i tidningen däremot är det självklart vilka det är som gör tidningen, nämligen tidningens redaktörer. Detta vet både Schibsted och LO. Något krav på enskilda medarbetares avgång har mig veterligt aldrig framförts i styrelsen.

Några krav på en mer LO-anpassad debattsida har heller aldrig framförts, säger hon:
– Vi ska absolut inte ha någon "LO-anpassad debattsida", vad det nu skulle vara. Något sådant krav har till mig heller aldrig framförts. Jag är anställd av styrelsen, precis som övriga tidningsledning, Jan Helin och Carl Gyllfors. Alla mina anställningsvillkor – lön, pension och annat – har gjorts upp med Schibsted, det vill säga styrelsens ordförande.  Först var det Birger Magnus och nu på senare år Gunnar Strömblad.

Hon passar också på att dementera tidigare uppgifter om att hon skulle få en bonus på sin lön från Schibsted:
– Till skillnad från övriga ledningen avstod jag från all bonus när jag tillträdde som politisk chefredaktör eftersom jag och ledarsidan i åratal kritiserat just bonussystemen.

LO har ett avgörande inflytande på tillsättningen av Aftonbladets politiske chefredaktör. Om LO:s inflytande över henne i arbetet som politisk redaktör säger Helle Klein:  
– I ägaravtalet ligger att Aftonbladet ska vara en oberoende s-tidning på ledarplats. Om tidningens politiska chefredaktör måste det råda koncensus från båda ägarparter vid tillsättning. LO har alltså en sorts vetorätt men inte ensam beslutanderätt.

Enligt Helle Klein gjorde hon redan från sin första arbetsdag 2001 klart för LO-ledningen att om de på något sätt skulle kräva vissa åsikter på ledarsidan så skulle hon avgå.
– Detsamma gäller liknande krav från Schibsted. Som opinionsjournalist är jag van vid att maktens män och kvinnor ibland starkt ogillar vad vi skriver. Det är inga problem för mig att folk vädrar sina åsikter bara det är glasklart att det är jag som bestämmer opinionsbildningen på ledarsidan. Detta har fullt ut respekterats av både LO och Schibsted.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.