Media
Naken goes Hollywood – Mårten Knutsson om äventyret
Publicerad: 11 augusti 2017, 08:08
Naken-remaken Naked har premiär på Netflix idag.
Foto: Andreas Elgstrand
Från en minibudget till monsterbudget. Med Netflix får bröderna Knutsson smaka på Hollywoodglansen. För Resumé berättar Mårten om förhandlingarna kring filmen Naken – och flytten till Barcelona.
Anders vaknar upp naken i en hiss – på hans bröllopsdag – och därefter är ingenting sig likt. Naken är en rubbad film om ett bröllop som aldrig verkar bli av, ja, faktiskt ett riktigt bottennapp. Som regissören och reklamveteranen Mårten Knutsson själv säger: ”Filmrecensenten Nils Petter Sundgren ville ge oss en överkryssad bajskorv”.
Men det var ett bra bottennapp. Netflix köpte nämligen remake-rättigheterna till ”Naked” som har premiär i streamingtjänsten idag. Filmen produceras av teamet bakom ”Scary Movie” och ”White Chicks” och i huvudrollen hittar vi Marlon Wayans. Budgeten har gått från blygsamma 250 000 kronor på svenska marknaden, till över 40 miljoner dollar i Hollywood-produktionen. Den sistnämnda siffran kommer från obekräftade källor.
Foto: Mårten Knutsson
Mårten Knutsson, som skrivit Naken-manuset tillsammans med sin regisserande bror Torkel, minns arbetet med filmen åren 1997-2000 mycket väl.
– Det var en hel drös med inspelningsplatser och skådisar, bland andra Victoria Silvstedt. Hennes biljett i business class från Los Angeles tog väl 15 procent av budgeten, säger han.
Prime var pr-byrå. Men av någon anledning så uteblev de tyngre medierna vid premiären i Göteborg. Då kläcktes den första tokiga idén.
– Vi sa till pr-konsulten: kan vi inte säga till medierna att vi tar av oss kläderna och springer nakna runt julgranen på Avenyn? Det blev ett konceptuellt pr-stunt, en levande trailer. Framför allt TV4 nappade och bjöd in oss till olika saker.
Ytterligare ett speciellt tillfälle var när Mårten och Torkel Knutsson satt i TV4:s morgonsoffa utan en tråd på kroppen.
– Myggorna fick hänga i ett halsband med en magnet. Den kvinnliga programledaren, Malou von Sivers om jag minns det rätt, ville absolut inte skaka hand med oss (haha). Men Steffo Thörnquist var superengagerad och ville hänga med oss.
Tiden efteråt blev hektisk. Efter att bröderna hade tagit nakenchocken i repris på filmfestivalen i Cannes, så såldes filmen till 18 länder. I kontrakten var kravet att de skulle springa nakna i samtliga.
– I flera länder, bland annat Sydkorea, blev vi arresterade.
Förhandlingarna med Hollywood har hållit på i flera år. När ”The Hangover”-filmerna kom såg man ett ökat intresse, då alla skulle köpa det galna formatet.
– Det är så många telefonmöten och snack och man vet aldrig var det ska sluta. På slutet stod det mellan independent-producenten Ryan Lewis i Hollywood och ett av världens största filmbolag. Bolaget ville göra remakes i Kina, Indien och Latinamerika. Vi valde Hollywood, berättar Mårten Knutsson.
Huvudrollsinnehavaren själv, Marlon Wayans, gick runt till diverse studios och sålde in filmen. Då valde alltså Netflix att nappa.
– Vi är väldigt nöjda. Netflix bygger sitt eget varumärke med det dem producerar. Ett sätt som känns mer modernt än traditionella biografer.
På bilden: Marlon Wayans, Mårten Knutsson och Torkel Knutsson.
Hur mycket har ni fått vara involverade?
– Vi har läst och haft synpunkter på manus och varit med på inspelningsplatsen i South Carolina.
Vad fick ni betalt?
– Vi fortsätter jobba.
Mårten Knutsson har under hela tiden arbetat parallellt som creative director på Satumaa Family Business. Den svenska reklamdelen har haft det lite knackigt det senaste året, enligt senaste årsredovisningen.
I fjol omsatte Satumaa Family Business AB 27,5 miljoner kronor jämfört med 28,8 miljoner året innan, då man redovisade för åtta månader. Resultatet landade på -2,2 (3,1) miljoner. Anledningen sägs vara att de större kunderna genomförde färre projekt.
– Sedan samgåendet 2015 är jag inte längre ansvarig för affären så jag känner faktiskt inte till det.
Du funderar inte på att lämna om Hollywood-karriären tar fart?
– Vi har börjat skriva manus till Naked 2, och visst blir man sugen på långfilmer när man kommer till Los Angeles. Men jag har alltid kombinerat manusskrivande med reklamjobb.
Däremot lämnar hela familjen snart Sverige för gott. Huset i Bromma såldes i våras. De flyttar till Barcelona där de ska långtidshyra en lägenhet, för att sedan köpa.
– Jag vill inte bo i samma land hela livet, och inte heller att mina barn ska göra det. Vi vill vara världsmedborgare, det är alldeles för mycket snack om var man kommer ifrån. Barcelona har fantastiskt väder och stränder och skidbackar och mat och vin, men ligger också perfekt för mitt jobb.
Tycker du att fler borde göra så?
– Ja, vi människor behöver äventyr, säger Mårten Knutsson.