Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Namnpublicering delar medierna

Publicerad: 29 januari 2010, 07:10

Igår häktades en numera pensionerad polischef. Han är på sannolika skäl misstänkt för flera sexbrott. Flera medier namngav igår polischefen, samtidigt som en del väljer att anonymisera.


Lars Nilsson, UNT; Martin Jönsson Svd och Daniel Sandström på Sydsvenskan

En av de första medierna att publicera namn var Upsala Nya Tidning. Den misstänkta mannen kommer från trakten. Chefredaktören Lars Nilsson motivererar beslutet.
"Han var och är fortfarande en offentlig person, kontroversiell för somliga men också en brinnande ande som föreläste om jämställdhet och sexuella trakasserier. Det är hans höga profil i dessa frågor i kombination med en livslång karriär inom polisväsendet som gör detta fall extra uppseendeväckande.”

Sveriges Radios nyhetsredaktion i Uppland var också tidiga med att namnge polischefen. Sedan har flera av de största medierna följt med. Rapport, Sydsvenskan, Expressen och Aftonbladet namnger alla polischefen. Daniel Sandström motiverar Sydsvenskans beslut.
”Vi följer bara de intentioner som finns i de pressetiska reglernas ramformulening (hos PO.se): nämligen att ”tjäna som nyhetsförmedlare och som granskare av samhällslivet ” och ”att kunna publicera det som är av vikt och betydelse för medborgarna”. Det är naturligtvis så att en namnpublicering innebär ett stort lidande för den utpekade, men i det här fallet rör det sig om en offentlig person, då måste allmänintresset väga tyngre.”

Av de större medierna väljer Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och TV4 att anonymisera.
– Vi är generellt sett försiktiga med namnpubliceringar, av hänsyn till anhöriga. Det gäller även vid allvarliga brott. Det kan finnas skäl att ändra beslutet beroende på vad vi gör redaktionellt om det här fallet, men att olika utgivare fattar olika beslut är inget konstigt – det är ju vad hela det ansvariga utgivarskapet bygger på, kommenterar Svenska Dagblsdets redaktionschef Martin Jönsson.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.