Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Namnpublicering delar redaktörer

Publicerad: 26 augusti 2008, 14:35

Aftonbladet, Expressen TV4 och VLT publicerar namn och bild på tyskan som är misstänkt för dubbelmordet i Arboga. Men de flesta andra medier fortsätter att ligga lågt.


Jan Helins Aftonbladet publicerar namn och bild Bo Hedins Svenska Dagbladet gör det inte. Foto: Erik Esbjörnsson/Andreas Elgstrand

Idag beslutade Västmanlands tingsrätt att den tyska kvinna som är misstänkt för att ha mördat två barn och försökt mörda barnens mamma ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten skriver också bevisningen är övertygande för att tyskan är skyldig till morden.

Men hon är ännu inte dömd. Trots det väljer bland annat båda kvällstidningarna, TV4 och VLT att publicera namn och bild på tyskan.
– Tingsrättens beslut var tydligt och det var det som avgjorde för mig. Vi har tidigare publicerat bild på barnen och det är viktigt att även ge mördare ett ansikte, säger huvudredaktören på VLT Elisabeth Bäck.
– Allmänintresset är dessutom stort.

Svenska Dagbladet har gjort en annan bedömning. De kommer att fortsätta maska bilderna och inte namnge tyskan.
– Vi tycker att huvudregeln att inte publicera gäller även i det här fallet. Det är ett familjedrama, där allmänintresset är begränsat. Mycket talar också för att domen kommer att överklagas. Vårt beslut gäller både papper och webb, säger Bo Hedin, ansvarig utgivare för Svd.se.

Göteborgs-Posten, DN, Sydsvenskan, Sveriges Radio och SVT har hittills inte publicerat namn och bild.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.