Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"När jag drar på mig blåstället kan jag leva fullt ut"

Publicerad: 21 mars 2011, 08:19

Den 4 april är det premiär för hans nya pratprogram i radio. För Resume.se berättar Robert Aschberg om det nya programmet och om hur han kopplar med verktygslåda och blåställ.


Robert Aschberg. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Robert Aschberg sitter i bilen på väg ut till Väddö i Stockholms skärgård. Där ska han hålla föredrag för Svenska sjöräddningssällskapets räkning.

Robert Aschberg är en sjöbjörn med stort båtintresse och ser fram emot att prata med andra som håller på med gamla skutor. Den 4 april gör han programledardebut i radio. Planerna med ett radioprojekt har funnits länge på MTG. På 101,9 blir det verklighet, måndag till fredag, 10-12 och under arbetsnamnet ”Aschberg”.

– Jag har blygsam radioerfarenhet så det här känns väldigt roligt. Det kommer att bli ett ämne per dag och folk kommer att kunna ringa in. Jag har alltid haft ett sug efter människor med udda åsikter. Jag brukar lyssna på ”Ring P1”. Fördelen med vårt program är att vi inte behöver förhålla oss till objektiviteten, berättar Robert Aschberg.

Robert Aschberg har tidigare gjort korta inhopp i P3 och varit sommarpratare i P1. Annars är radio det media som är mest outforskat för den rutinerade programledaren. Själv är han en hängiven bilradiolyssnare och poängterar att amerikanska studier har visat att radiolyssnare på drift föredrar pratradio.

– Det är ett enkelt format som håller igång lyssnarna, säger Robert Aschberg.

Han har varit journalist i trettio år. Efter två misslyckade försök att komma in på journalisthögskolan i Stockholm. ”Det skar sig med psykologen”, hade han planerat att påbörja studier i medicin när vännen och journalisten Jörgen Widsell gav honom rådet att satsa på journalistiken.

Som ett barn av sjuttiotalets vänstervåg bestämde han sig för att inte bli en lakej hos de stora drakarna. Robert Aschberg varvade frilansknäck med bussförarturer. Han skolades först på tidningen Saxon och sedan på Expressen. Successivt etablerade han sig som publicist.

– Från början hade jag orimliga ideal om journalistiken från vänstertiden. Med tiden har jag fått ett adelsmärke. Jag har lyckats blanda seriösa saker med trams. Det är det inte många som klarar och det har jag gjort i trettio år nu, berättar Robert Aschberg.

Mitt under ”DDR-perioden” för Public Service lyckades entreprenören Jan Stenbeck komma runt licensavtalet genom att sända via satellit från London. TV3 lanserades på nyårsafton 1987. Under samma tid skrev Robert Aschberg för det hajpade magasinet Z.

Stenbeck fick upp ögonen för den djärva publicisten och värvade honom till TV3 1989. Som rökande, burdus och orädd programledare ledde Robert Aschberg kanalens flaggskepp Diskutabelt med provocerande ämnen och gäster. Den för tiden oortodoxa talkshowen blev något av ett tv-fenomen i det magra svenska tv-utbudet och Robert Aschberg fick sitt publika genombrott.

– Det var en fantastisk tid och programmet fick ett extremt genomslag. Det är svårare att tränga igenom bruset idag, säger Robert Aschberg.

Har man följt din karriär märker man att din pondus varit ett kännetecken. Hur har du kunnat dra nytta av din pondus i programledarrollen?

– Jag kan inte analysera sånt skit. Det blir mitt svar på frågan. Det är patetiskt med programledare som utvärderar sina egna egenskaper.

Den senaste tiden har Robert Aschbergs produktionsbolag Strix hamnat i trubbel med rättvisan. Just nu behandlas en stämningsansökan på 7,7 miljoner från det danska teknikbolaget BBH i Stockholms tingsrätt.

– Jag är inte ett dugg orolig. Avtalet var dåligt skrivet och det är bra att det reds ut. De har blåst oss i flera affärer och jag har inget emot att vi får klarhet i vad som gått snett, säger Robert Aschberg.

För att koppla av från livet som medieentreprenör tar Robert Aschberg på sig blåstället. Ute på landstället utanför Norrtälje mekar han med båtar och maskiner i verkstan, med Lugna Favoriter som ljudmatta.

– När jag drar på mig blåstället stänger jag av jobbet. Då kan jag leva fullt ut, berättar Robert Aschberg.

Under intervjun dyker en liten oväntad favorit upp. Robert Aschberg är svag för hiphop och r’n’b. Favoritartisten är... Lil' Kim!

</div><hr /><div class="movie-player"><iframe allowfullscreen="1" frameborder="0" height="290" src="http://www.youtube.com/embed/LapGOGSaCjA" title="YouTube video player" width="468" /></div><hr /><div class="movie-player"><iframe allowfullscreen="1" frameborder="0" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/ut-iAfCnDTc" title="YouTube video player" width="480" /></div><hr />

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.