Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

När Mandela klev ner i flanellpyjamas

Publicerad: 6 december 2013, 10:11

Nelson Mandela oh Håkan Lövström

Foto: Colourbox och Resumé

Som Aftonbladets stringer i Sydafrika träffade Håkan Lövström president Nelson Mandela i sitt hem. För Resumé berättar han om mötet och Nelson Mandelas betydelse för Sydafrika. – Han har verkligen en plats i sydafrikanernas hjärtan, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetNordiska TidningsbolagetHåkan Lövström

Nordiska Tidningsbolagets vd Håkan Lövström var Aftonbladets man i Sydafrika från 1993 till 1998. Med utgångspunkt i Johannesburg mötte han Nelson Mandela flera gånger i officiella sammanhang efter att den förre frihetskämpen blev president 1994.

1996 avgick Ingvar Carlsson som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Den sydafrikanske presidenten och den avgående svenske statsministern hade ett gott öga till varandra genom Sveriges engagemang i apartheidfrågan.

Vännen Carin Jämtin, i dag partisekreterare, var vid den här tiden chef för Olof Palme-centret. Hon kontaktade Håkan Lövström. Han fick uppdraget att filma en hälsning från Nelson Mandela som skulle spelas upp i samband med Ingvar Carlssons avtackning i Folkets Hus.   Håkan Lövström tog med sig en filmfotograf och åkte till Nelson Mandelas hem i Johannesburg vid niotiden på morgonen. Presidentens personal välkomnade honom i dörren med en hälsning:

– De sa att presidenten inte var klar. Han var uppe på övervåningen med sina barnbarn. Han ville få lite tid med dem. Efter en stund kom han ner från trappan iklädd flanellpyjamas tillsammans med barnbarnen. Han hälsar vänligt på mig och ursäktar att det tar lite tid. "Jag måste försöka byta om, jag kan inte intervjuas så här", skrattade han, berättar Håkan Lövström för Resumé.

Vad fick du för intryck av honom?
– Han var verkligen en genomhärlig person som försökte se till att alla hade det bra. En otroligt varm person. Han älskade människor på ett genuint sätt. Det är få personer som når toppositioner som fortfarande kommer ihåg människor. När senare träffade honom på presskonferenser och andra officiella sammanhang kom han ihåg mig och hälsade alltid. Många är trevliga på ett professionellt sätt, hans värme var äkta.

1994 valdes Nelson Mandela till president i det första fria valet i Sydafrika. Håkan Lövström minns en infekterad valrörelse och euforin som uppstod när det stod klart att frihetskämpen som suttit fängslad i en tredjedel av sitt liv valts till president:

– Spänningarna mellan vita högerextremister och den svarta befolkningen var obehanglig. Under valrörelsen gick apartheidrörelsen in i Bophuthatswana och försökte skapa en krigszon för att se till att det inte skulle bli något fritt val. Det skedde även flera attentat mot ANC. Valdagen tillbringade jag i en liten by där folk bokstavligen gick man ur huse för att rösta. Den glädjen som uppstod när resultatet tillkännagavs var obeskrivlig.

Tiden i Sydafrika och mötet med Nelson Mandela blev särskilt starkt för Håkan Lövström personlighen. Under 1980-talet hade han varit med och arrangerat stödkonserter för Nelson Mandela i hemstaden Sollefteå. Han hade varit med på den stora ANC-galan i Scandinavium 1985.

– Det är svårt att förstå hur stor han är i Sydafrika. Han har verkligen satt sig i folkdjupet och i sydafrikanernas hjärtan. Den enda som är jämförbar ur svensk synvinkel är Olof Palme som människor fortfarande pratar om med respekt. Men hans avtryck i Sverige går inte att jämföra med vad Nelson Mandela betyder för Sydafrika.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.