Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Narvachefen rattade byrån från Frankrikes Silicon Valley

Publicerad: 16 september 2016, 13:13

Många tänker att det är omöjligt, men i själva verket kan en distanslösning fungera bra för fler än man tror, menar Narvas grundare Daniel Bergsten.

Foto: Andreas Elgstrand

Daniel Bergsten bytte vardagen i Stockholm mot ett halvår i södra Frankrike. Här är hans berättelse om äventyret – men också om karriären, som via en ung Thomas Mattsson ledde till grundandet av Narva.


Ämnen i artikeln:

VisionJohan MolanderDaniel BergstenThomas MattssonNarvaExpressenFilip HammarSilicon Valley

I bakgrunden sluttar franska Rivierans branta berg – i förgrunden blänker medelhavets vågor. Kommunikationsbyrån Narvas ena grundare Daniel Bergsten befinner sig i Sophia Antipolis, en region strax norr om Cannes.
– Stora internationella techföretags Europakontor kontrasterar mot gammal fransk landsbygd. Många kallar det för Frankrikes svar på Silicon Valley, men man kan också säga att det är Frankrikes svar på Kista, beroende på hur läckert man vill att det ska låta.

Det var för drygt ett halvår sedan som Daniel Bergsten tog det oväntade beslutet att byta kontoret på Linnégatan i Stockholm mot en mer stilla tillvaro i Frankrike – varifrån han skulle sköta rollen som byråledare på distans.

Beslutet möttes av både ris och ros.
– Vissa av kollegorna tyckte att det lät knepigt, men främst har reaktionerna varit positiva. Mycket går ju att lösa på distans i kommunikationsvärlden. Möten och samtal går att ta digitalt eller över telefon och let's face it: man träffar inte kunder så himla frekvent.

– Som konsult är man alltid orolig för vad kunderna tycker, men alla jag har pratat med har varit positiva.

Daniel Bergsten beskriver flytten som ett familjeäventyr. Frun Victoria Veres, som är frilansjournalist, kunde jobba från Frankrike likväl som Sverige och barnen fick prova på en engelsk skola. Man hade turen att låna ett hus av vänner.
– Hade jag jobbat på ett storföretag som Ericsson så kanske jag någon gång hade erbjudits en tjänst "på kontoret i Singapore i två år". Men nu är jag min egen chef och då måste jag själv ta initiativet för att få den möjligheten. Så då gjorde jag helt enkelt det.

Första klivet i karriären tog Daniel Bergsten i mediebranschen, redan under högstadiet. Han hade då draghjälp av Expressens nuvarande chefredaktör Thomas Mattsson som då jobbade på Enköpings-Posten. Efter två veckors praktik på tidningen under högstadiet såg den senare till att den framtida Narvachefen värvades till sport- och ungdomssidorna.

– Nu låter det som att jag levde på 50–talet, men jag cyklade till division fyra-matcher i fotboll med ett block på pakethållaren och skrev halvtaffliga matchreferat.

Den meriterade mediechefen är skyldig även till Daniel Bergstens nästa karriärsteg. Han hade precis klarat telegrafistprovet till lumpen och såg fram emot en avancerad tjänst när Thomas Mattsson istället styrde honom till Värnplikts-Nytt, där han tog över stolen efter Jonas Eriksson, senare känd som en av Sveriges mest framstående fotbollsdomare.

Värnpliktstiden beskriver Daniel Bergsten som en viktig sådan. Han jobbade med välkända personer som Nexikos Filip Hammar och Mikael Svensson samt Volantes Tobias Nielsén. Där träffade han flera av sina nuvarande vänner – bland annat Johan Molander som han senare skulle komma att grunda Narva tillsammans med.

Därefter tog han ett pliktskyldigt vikariat på Expressen följt av några år på då Resumé-ägda Vision, bland annat som redaktionschef – även där i sällskap av Johan Molander.

Med tiden visade det sig att Daniel Bergsten och Johan Molander hade mycket gemensamt. De var båda tävlingsinriktade och intresserade av ekonomi samt näringsliv. Tanken på att bygga ett företag från grunden lockade. Med åren började duon prata om att starta upp ett gemensamt bolag.
– När it-yran började närma sig sitt slut så kände vi att det var dags.

År 2000 grundades så kommunikationsbyrån Narva. Man anställde två medarbetare och idén var att använda erfarenheten från journalistiken till att skapa kommunikationslösningar för börsbolag. 16 år senare har företaget avverkat sju olika adresser, växt till drygt 40 medarbetare och breddat erbjudandet till bland annat kriskommunikation, public affairs och hållbarhet. Man har fått för vana att förvärva mindre byråer (nu senast Heart) och har en stadig tillväxt på omkring 10–15 procent årligen. 2015 gjorde Narva ett rörelseresultat på 8 miljoner kronor med en omsättning på 56,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Narva – en av världens snabbast växande byråer

Bakom framgångarna ligger företagsamma drivkrafter, snarare än ideologiska, menar Daniel Bergsten.

– Kommunikation handlar naturligtvis i grunden om att berätta en story. Men anledningen till att det har gått bra är inte att vi är två glada kreatörer – snarare att vi är intresserade av att bygga företag. Jag drivs av ambitionen att nå mätbar framgång med tillväxt, lönsamhet och nöjda medarbetare. Och det är en förutsättning för att nå de här resultaten.

Narva jobbar till exempel med kriskommunikation. Det kan ibland innebära att kliva in och hitta ett bra försvar åt ett företag som har gjort något rent ut sagt dåligt. Kan det kännas oetiskt att agera försvar åt den skyldige?
– Nej, faktiskt aldrig. I de fall krisen beror på att ett företag gjort något dåligt är rådet alltid att vara transparent och visa hur man ska lösa problemet och stå för det man gjort. De flesta riktiga kriserna uppstår först när man börjat tumma på sanningen. Sen jobbar vi inte med sådant som ger oss dåligt samvete. Vi har exempelvis valt bort tobaks- och spritindustrin.

– Man ska också vara medveten om att vi inte jobbar med att rädda världen – ibland är vårt jobb att sälja tuggummi. Reklam- och kommunikationsbranschen handlar om business, att bygga varumärken, driva försäljning eller skapa kundnytta.

Narva jobbar inte heller med politiska partier, och har i ett uttalande i DI tagit avstånd från Sverigedemokraterna.

Daniel Bergsten går nu med pigga steg tillbaka till kontoret. Halvåret i Frankrike har varit en "energiinjektion" och en "boost".
– Bara det enkla faktum att vädret är bättre har gjort mig på bättre humör. Dessutom har jag fått vara mer med familjen i och med att jag jobbat hemifrån och sluppit pendla.

Hur har det gått att sköta rollen som byråledare?
– Det har fungerat bra och jag har försökt varit lika tillgänglig som vanligt. Det som varit avgörande är också att jag och Johan Molander är två personer som delar på ledarskapet. Han har självklart dragit ett större lass i vissa frågor under den här tiden. På gott och ont har jag varit mer effektiv, eftersom jag inte varit med på alla mindre möten som ibland kan kännas lite syfteslösa. När man tar frågorna över telefon så bli det inte heller lika mycket småprat. Sen har jag spenderat tre, fyra intensiva dagar i Stockholm per månad för både interna och externa möten.

Men uteblivna fysiska möten har också sina nackdelar, menar Daniel Bergsten.
– Man har inte kunnat uppfatta stämningen på kontoret, och sociala bitar som måndagssnacket om helgen blir inte av på samma sätt.

Upplevelsen har väckt nya tankar hos Narvachefen, som utmanar gamla uppfattningar om hur en verksamhet ska se ut.
– En attraktiv arbetsgivare måste anpassa arbetssätt efter nya tider, inte minst för att kunna behålla personalen. Om det är någon som brinner för att jobba på ett annat sätt så måste vi försöka hitta en lösning. Allt måste till exempel inte göras på plats i kontoret. Om förslaget hade kommit för två år sedan så hade jag kanske tänkt att det var omöjligt, men nu när jag själv har provat så förstår jag att det kan vara en bra idé även för andra.

Daniel Bergstens 5 karriärtips

- Jobba hårt och var trevlig. Den som kan kryssa i de rutorna i slutet av varje arbetsdag kommer ha goda förutsättningar att ha ett bra yrkesliv.
- Byt inte jobb för bytandes skull. De flesta blir riktigt bra på sitt jobb först efter några år. En framgångsrik karriär är inte detsamma som att byta jobb ofta – jag tror mer på långsiktighet.
- Tänk på livet istället för på jobbet. Sätt hellre mål för ditt liv än för din yrkeskarriär. Jag älskar den gamla klyschan att man jobbar för att leva och inte lever för att jobba.
- Träna. Endorfinkickar ska inte underskattas.
- Umgås med dina vänner. Jag tror att många som blir utmattade eller upplever tristess har slutat hitta på roliga saker med sina kompisar. Det är helt OK att barnen missar en fotbollsträning för att man själv ska träffa kompisar.

Fakta / Daniel Bergsten

Ålder: 41 år.
Bor: Ingarö utanför Stockholm.
Uppvuxen: Enköping.
Familj: Gift med två barn.
Tjänar: 694 000 kronor (inkomst av tjänst 2015).
Utbildning: Fil kand från Stockholms universitet med inriktning corporate finance.
Karriär i korthet: Frilansreporter på Enköpings-Posten. Värnplikts-Nytt, Expressens sportredaktion, redaktionschef på tidningen Vision. Medgrundare av Narva.
Medievanor: "Dagliga dosen består av DI, SvD, Breakit, Thehill.com, Tennistv.com, The tennis podcast, FiercePharma, Resume, Dagens Media och kvällstidningarna på nätet. Filmer och serier på Netflix och HBO. SVTPlay med barnen."
Gör på fritiden: "Är tillsammans med familjen och vänner. Svettas på löpband, gör armhävningar och står på händer, men åker helst skidor och spelar tennis. Har dessutom utvecklat ett något osunt tennisintresse och följer ATP-touren i alla tillgängliga kanaler."
Senast lästa bok: "Orten" av Joakim Zander.
Senast sedda film: Dokumentären "Valley Uprising".
Rekommenderar: Mottot "Låt inte det bästa bli det näst bästas fiende".

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.