Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nästa MP-skandal: försökte tysta SVT

Publicerad: 21 april 2016, 06:09

Jabar Amin i SVT:s Aktuellt med Anders Holmberg.

Miljöpartiets Magnus Johansson försökte utöva påtryckningar mot SVT, Snapchat och Spotify kritiseras för att ha firat cannabisdagen och Aftonbladet döms inte för förtal av artisten Richard Herrey.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanSpotifyMiljöpartietRichard HerreyMTVAftonbladetMicrosoftSVTFacebook MessengerSnapchat

Miljöpartiet försökte med påtryckningar mot SVT
Den miljöpartistiske riskdagsledamoten Jabar Amin var i går kväll inbjuden till Aktuellt för att diskutera att han ställer sig kritisk till hur partiledningen har hanterat fallen Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Programledaren Anders Holmberg ringde upp Miljöpartiets presskontakt Magnus Johansson för att boka in någon från partiet som kunde möta Jabar Amins kritik, och då fick samtalet plötsligt en konstig vändning.

När samtalet gick mot sitt slut säger Magnus Johansson: "Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?", skriver SVT. När Anders Holmberg frågar vad han menar, fortsätter han: "Om ni låter bli att prata om Kaplan skulle du kunna få några tunga namn inom partiet som är kritiska mot att Khan varit nominerad."

Och det tar inte slut där. När Anders Holmberg förklarar att det kan de inte göra avslutar Magnus Johansson med att säga: "Okej, men du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er."

Anders Holmberg uttalar sig om sin förvåning i SVT:s artikel:

– Jag trodde faktiskt inte mina öron. Jag har aldrig varit med om något liknande från en företrädare för ett politiskt parti i Sverige. Han försökte alltså köpslå för att få mig att inte ta upp kritiken kring Kaplan. Och sen berättar han helt öppet att han tänker tysta en kritiker.

Nu har Magnus Johansson tillfälligt stängts av från sina arbetsuppgifter. Det meddelar Miljöpartiet till TT.

– Han är just nu inte i tjänst tills han har diskuterat det som har inträffat med språkrören helt enkelt, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig till Gustav Fridolin, till

Spotify och Snapchat firade cannabisdagen
Den 20 april har kommit att bli en slags inofficiell cannabisdag, och dagen uppmärksammades på sociala medier med hashtagen #420. Den hashtagen valde även Spotify att använda på sitt Twitterkonto, och skrev under gårdagen tweets relaterade till cannabis, skriver Breakit. De publicerade bland annat ett filmklipp där en not omringas av rök. Till klippet skrev de texten "We heard these two things go well together". Några timmar efter att Breakit skrev om det och efter att Spotify hade fått motta mycket kritik togs tweetsen bort.

Även Snapchat har kritiserats för att uppmärksamma cannabisdagen, skriver The Verge. Under gårdagen lade de upp ett nytt filter i appen där användaren förvandlades till Bob Marley. Filtret fick även kritik för att man i filtret fick mörkare hy.

Aftonbladet frias från misstankarna om förtal av Richard Herrey
I går kom domen från tingsrätten i fallet där Aftonbladets Martin Aagård kallade artisten Richard Herrey för "din gamle rasist" i en tweet. Varken Aftonbladet eller Martin Aagård behöver stå till svars för kommentaren, skriver News55.

– Vissa kan ju tolka den här domen som att det är fritt fram att kalla vem som helst för vad som helst. Jag tycker det är obegripligt, säger Richard Herrey till News55.

MTV börjar podda
MTV satsar på radio och meddelar att de lanserar fem podcasts, skriver Digiday. Poddarna ska handla om film, politik, populärkultur och musik. Det är journalister som jobbar på MTV News som kommer hålla i programmen.

Gruppsamtal med upp till 50 personer i Messenger
Under gårdagen gick Facebook ut med att man snart ska kunna föra samtal i Messenger-appen med upp till 50 personer samtidigt, skriver The Verge. Den nya funktionen ska kunna användas på ios- och androidtelefoner under det kommande dygnet. Den nya funktionen kan däremot endast användas för telefonsamtal och det går alltså inte att se alla femtio personer i ett videosamtal.

Microsoft Translator översätter text från bilder
Att översätta en text är inte svårt i dagens läge, men att översätta text från till exempel en bild kan vara svårare. Men nu har Microsoft Translator även löst det problemet. Genom att placera din telefonkamera på den text du vill ha översatt, dyker översättningen av orden upp i din mobil ovanpå bilden på orden. Om du till exempel vill veta vad det står på en vägskylt kan du fokusera kameran på skylten och få ordet översatt.

I den här frågan verkar Microsoft Translator vara steget före Google Translate, men än så länge finns funktionen endast för androidtelefoner. Läs mera här och här.

Louise Lindberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.