torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nationalencyklopedin om valet att plocka in "ogooglebar"

Publicerad: 28 mars 2013, 09:46

Språkrådet valde nyligen att plocka bort ordet "ogooglebar", men nu gör Nationalencyklopedin tvärtom:
– Vi tittar alltid på nyordslistan och brukar plocka lite grann därifrån. Vi kände först att ordet ogooglebar var lite konstruerat, men i och med den diskussion som uppstod valde vi att lägga in ordet, säger Jonas Gruvö, chefredaktör på Nationalencyklopedin.

Ämnen i artikeln:

Svenska AkademienPeter EnglundGoogleMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


Nyligen stod det klart att  Nationalencyklopedin har valt att plocka in ordet "ogooglebar" –  Nationalencyklopedin är helt digital numera.

Bakgrunden är den  diskussion som uppstod efter att Språkrådet valt att plocka bort ordet  "ogooglebar" från sin Nyordslista efter påstötningar från sökjätten.

Resumé  talade med Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund igår  som gjorde klart att det "ungefär var 0 procents chans att ogooglebar  inte hamnar i SAOL."

Hans argument var att Google gjort sig själv  en björntjänst i och med att man skapat en diskussion kring ordet.  

Nationalencyklopedin är inne på samma linje:
– Vi anser att Google  inte på något sätt har lagen bakom sig och vi beskriver bara hur ordet används. Google kan  möjligen ha synpunkter på hur vi beskriver det. Google vill ju inte  ordet googla ens ska finnas, säger Jonas Gruvö.

Han menar också att  det inte är något nytt att Google ger sig på språkbruket, utan  att sökjätten har ägnat sig åt detta under många år.

Google har  exempelvis gett sig på encyklopediföretag som Merrion Websters och  Oxford-encyclopedin. Google har även kontakt olika medier angående  användningen av ordet Googla, enligt Jonas Gruvö:
– Jag såg en  artikel i Washington Post med ett långt brev från en advokat. Brevet  handlade om att tidningen inte får använda ordet googla, utan man  måste skriva att man har använt sökmotorn Google, säger han.

Han  berättar att han har fått en hel del reaktioner från användarna som  menar att det är bra att Nationalencyklopedin står på sig.

Google har  dock inte hört av sig ännu.

Det låter ändå inte som att ni räds en rättslig tvist precis?
–  Inte i det här fallet. Vi måste kunna göra beskrivningar av hur ord  kommer in i svenskan och hur ordet sedan används.  Det kan visserligen  ta mycket kraft med brevväxling och annat, men jag har ändå lite svårt  att förstå att Språkrådet vek sig då jag inte ser något juridiskt skäl  till detta, säger Jonas Gruvö.

Nationalencyklopedin har varit i  ett bråk med exempelvis Korpen tidigare, där Korpen hade synpunkter på  att man använde ordet korpidrott. Nu är det inte helt otänkbart att det  bara är en tidsfråga innan Google kontaktar Nationalencyklopedin:

–  Det är en mycket intressant diskussion som har uppstått angående  företag som lägger sig i det allmänna språkbruket. Jag kan visserligen  köpa att Google vill framstå som ett registrerat varumärke, men jag  tycker ändå att det är ett märkligt agerande från ett företag som har  som slogan – Don´t Be Evil, säger Jonas Gruvö.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev