Media
Nätjättar i allians för att motverka terrorism
Publicerad: 27 juni 2017, 05:49
Foto: Andreas Elgstrand / Mostphotos
Nätjättar ska motverka terror proaktivt, osäkerhet i Cannes efter Publicis tävlingsstopp och tre CNN-journalister säger upp sig i protest. Det och mer i dagens morgonsvep.
Nätjättar i allians för att motverka terror
Idag annonserar Facebook, Microsoft, YouTube och Twitter ett nytt partnerskap för att försvåra åtkomsten av material relaterat till terrorism. Det kan enligt Techcrunch röra sig om material som propaganda- och rekryteringsvideos. De fyra bolagen kommer tillsammans att utveckla verktyg och dela erfarenheter för att få lösningen på plats. De kommer även att assistera mindre bolag för att proaktivt bekämpa terrorismen. Nyheten kommer bara veckor efter att Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron kommit överens om att stifta gemensamma lagar gällande Facebook och Googles ansvar för extremistiskt material på plattformarna. Problemen har även tagits upp under möten mellan G7-länderna.
Osäkerhet i Cannes efter Publicis tävlingsstopp
Efter att byrånätverket Publicis, med svenska byråerna Starcom, Saatchi & Saatchi och LBi, förra veckan införde ett tävlingsstopp för alla sina byråer har Cannes Lions-arrangörerna börjat fundera över tävlingens framtid, det skriver AdAge. WWP:s vd Sir Martin Sorell har vädrat tanken om att flytta arrangemanget till New York för en nystart. "När jag har talat med några av mina klienter har de minskat sitt deltagande i jämförelse med tidigare år". I fredags annonserade Cannes Lions en ny kommité som ska staka ut framtiden för festivalen. I kommitén deltar marknadschefer från bland annat Procter & Gamble, Unilever, Burger King, AT&T och Heineken. "Vi deltar i Cannes för att titta på hur kreativitet kan driva tillväxt. Det är dags att ta ett steg tillbaka och fundera på vad som är den bästa vägen framåt för hela evenemanget. På så sätt kan vi se till att Cannes fortsätter att vara den bästa plattformen för kreativitet i vår bransch, säger Procter & Gambles varumärkeschef Marc Pritchard till AdAge.
Tre journalister säger upp sig från CNN efter avpublicerad artikel
Tre journalister, inklusive redaktören för en ny grävgrupp, säger upp sig från CNN i protest mot att mediehuset avpublicerat en av deras artiklar. Artikeln handlade om en rysk fonds kopplingar till medarbetare i Trumps stab, uppgifter de fått från en anonym källa. CNN själva menar att de inte avpublicerade artikeln på grund av att den byggde på felaktiga uppgifter utan att den snarare inte höll måttet för att publiceras som den var.
Mexikansk journalist mördad
I maj kidnappades den mexikanska journalisten Salvador Adame i regionen Nueva Italia, en region plågad av de mexikanska drogkartellerna. Efter kidnappningen lovade Mexikos president Enrique Pena Nieto bättre skydd för journalister och att kämpa hårdare för att förövarna ska ställas inför rätta. Nu har Adames kropp hittats intill en motorväg, det rapporterar AFP. Reportrar utan gränser rankar Mexiko som det tredje farligaste landet i världen för journalister efter Syrien och Afghanistan. Mordet på Adame är det femte journalistmordet i Mexiko i år. Precis som i tidigare fall rapporterade Adame om drogkartellernas inflytande i samhället och den korruption som genomsyrar den mexikanska statsapparaten.
Digitala jättar i öppet brev till EU: "Vi stödjer er bötfällning av Google"
Nyligen beslutade EU att bötfälla Google med över 1 miljard dollar efter att Google favoriserat sin egen e-handelstjänst i sökresultat på plattformen. Nu väljer sju företag; Getty Images, News Corporation, News Media Alliance, Oracle Corporation, Yelp Inc, Trip.com och Disconnect Inc att hylla EU för sitt beslut, det rapporterar Recode. "Vi tror att beslutsamt agerande är nödvändigt för att säkerställa konkurrens, innovation och tillväxt på internet. Vi hoppas att er motsvarighet i USA inspireras av er och kommer till samma slutsats gällande Googles förfördelande av andra i förmån för sig själva.
Apple köper tyskt AR-företag
Ett tongivande tema på Apples utvecklingskonferens WWDC tidigare i år var Apples fortsatta satsning på AR/VR. Nu rapporterar källor i Tyskland om att Apple köpt upp det tyska AR/eyetracking-bolaget SensoMotoric Instruments, det skriver The Verge. Som vanligt har Apple kommenterar inte Apple sina uppköp men säger till Axios att "Apple köper ibland mindre techföretag men ser ingen anledning att kommentera syftet med köpen". Under WWDC släppte Apple även nyheten om deras nya ARKit-plattform som ska underlätta för utvecklare att använda iPhone-kameran som ett redskap för AR-appar.