Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Navid Modiri svarar på kritiken: "Ett olyckligt och stort misstag"

Publicerad: 31 januari 2019, 12:26

Ingrid Carlqvist gästade Navid Modiris podd "Hur kan vi?"

Kommunikatören och föreläsaren Navid Modiri har kritiserats hårt efter sin intervju med den profilerade högerextremisten Ingrid Carlqvist – som kom ut på förintelsens minnesdag. Till Resumé försvarar han podden – men är också självkritisk.


Navid Modiri har i många år fungerat som "samtalsextremist i den svenska offentligheten. 2014 golfade han med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson efter en auktion i Musikhjälpen. I Samtalspodden "Hur kan vi?" som lanserades i maj förra året har han bjudit in alltifrån politiskt omtalade gäster som Ann Heberlein, Alexander Bard, Gudrun Schyman, Jens Ganman till branschprofiler som Gustav Martner och Katarina Graffman.

I dagsläget har podden inga sponsorer eller kommersiella samarbeten, Podden  finansieras via crowdfunding genom plattformarna Kickstarter, Swish och Patreon.

I söndagens omtalade avsnitt var den profilerade högerextrema opinionsbildaren Ingrid Carlqvist i ett samtal som pågick i en timme och 47 minuter.  Som programledare kritiseras Navid Modiri för att under samtalet ha förhållit sig alldeles för okritiskt och följsamt gentemot Ingrid Carlqvists påståenden i ett avsnitt som släpptes den 27 januari, på förintelsens minnesdag. Gästen har konsekvent hävdat att hon inte är förintelseförnekare, men har tidigare skrivit att man måste diskutera detaljerna och har uppmanat andra att "gå igenom bevisen".

Flera skribenter har gått hårt åt Navid Modiri och kallat honom ansvarslös, trivialiserande och cynisk eftersom valet av kontroversiella gäster bidrar till intresse och investerare. I Arbetet skriver författaren och journalisten Kolbjörn Guwallius att Navid Modiri borde återinvestera pengarna han har dragit in via Kickstarter i journalistik och reseach.

"Det finns svar som är rätt och svar som är fel. När någon hävdar en felaktig uppgift måste den rättas, inte ursäktas med hobbyteorier om känsliga sörjande", skriver han.

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand  nämner några episoder där Ingrid Carlqvist går hårt fram mot muslimer, invandring och en komplott kring mångkultur och möts av en återhållsam programledare. Han skriver:

"För vad är alternativet? Tja, kanske att avbryta samtalet och säga hej och tack? Eller att säga nåt i stil med "nej men vafan hörru, det här med att det skulle vara ett jättegrej med folk som ljuger om att de suttit i Auschwitz, jag köper inte det, det är nazistpropaganda som jag inte vill att du spyr ur dig i min podcast"?

I stället försöker Navid Modiri hitta fram till människan där bakom och det värsta är att jag känner igen mig i situationen; jag har själv suttit där, många gånger."

I DN går sociala medier-experten Britt Stakston hårt åt programledaren:

"Navid Modiri trivialiserar genom sin passivitet Förintelsen och låter extrema åsikter framstå som helt legitima. Galenskap bemöts med följsamma hummanden och avslutas i en förtjusning över att ha modet att möta någon som törs närma sig ämnen som är tabu."

Navid Modiri går med på att svara på Resumés frågor via mejl.

Vad var målet med intervjun?
– Målet med samtalet med Ingrid är detsamma som målet med hela podden: att bidra till ett öppnare samtalsklimat där fler åsikter och samtal får plats. I det ingår att lyssna på meningsmotståndare, utmanande åsikter och att samtala med människor vi tycker är jobbiga, utmanande och gör oss obekväma.

– Det tar tid att förändra ett samtalsklimat, det vi gör kanske kan ge ringar på vattnet och bidra till att fler som inte håller med varandra kan prata med varandra. Det innebär inte att man per automatik håller med personen man pratar med.

Ingrid Carlqvist kommer med en rad antisemitiska, islamofobiska och konspirationsteoretiska utspel. Varför var just detta samtal inom ramen för vad som du anser är acceptabelt?
– Jag anser att alla samtal är acceptabla. Det betyder inte att alla samtal är bekväma eller oproblematiska att lyssna på. Vi ska som samhälle kunna prata om allt och med alla. Det är viktigt att vi förstår att yttrandefriheten och demokratin inte är något som vi bara har och sedan behåller, det är något vi kämpar för och förtjänar genom skav, friktion och konflikter.

Är förintelsens omfattning någonting man kan ha en åsikt kring?
– Vi lyfter upp olika ämnen och personer vi tror det är viktigt att prata med och prata om. Det betyder inte att vi håller med dem eller sympatiserar med deras åsikter.

I intervjun säger du att det råder "ganska stor konsensus" kring förintelsens omfattning. Varför ens uppmana för spekulationer om förintelsen?
– Vi har inte uppmanat någon till spekulationer kring Förintelsen. Samtalet handlar om hur vi bemöter människor som inte tycker eller tänker som oss. Fokus är inte spekulationer kring Förintelsen utan fokuset är på samtalet. Om det är otydligt och behöver tydliggöras så sympatiserar jag inte det minsta med människor som förnekar Förintelsen. Både jag och mitt team på Hur kan vi lutar sig mot den konsensus som råder kring händelserna och känner starkt för alla som drabbats både direkt och indirekt.

Fanns det någon tanke med att publicera avsnittet just på förintelsens minnesdag?
– Det var ett olyckligt och stort misstag från vår lilla underbemannade och hårt arbetande redaktion. Vi jobbar med tajta avsnittsleveranser och en tajt budget och gjorde ett misstag som vi insåg försent.

Hur ser du på kritiken mot att du inte var tillräckligt kritisk och därmed bidrar till att normalisera förintelsen?
– Det är vissa personer som anser att jag inte var tillräckligt kritisk och andra som menar att de tyckte att jag ifrågasatte Ingrid och samtidigt lyssnade för att skapa ett respektfullt samtal. Det råder alltså delade meningar om den frågan. Jag kanske inte kritiserade på ett sätt som alla godkänner eller tillräckligt hårt och det är hela tiden en avvägning jag gör i stunden för att kunna balansera mellan mjukhet och hårdhet i samtalet. Att driva Hur kan vi som podd är en tuff läroresa och vi ägnar oss åt självkritik och reflektion regelbundet för att hela tiden bli bättre.

Skulle du velat ha gjort någonting annorlunda?
– Bara för att vi bjuder in en person betyder det inte att det är lätt, kul eller friktionsfritt för oss som jobbar med podden. Det är utmanande på ett personligt plan att bjuda in personer som Ingrid. I efterhand hade vi valt att släppa avsnittet vid ett annat datum.

Även om det är ett samtal och det i första hand inte handlar om ifrågasätta känner du inte att det finns ett ansvar att ifrågasätta hennes resonemang och hänvisa till den etablerade forskning som finns med tanke på att du har en stor plattform?
– Jag har ett ansvar att i samtalen i podden hitta en balans mellan lyssnande och ifrågasättande. Det är inte en helt enkel balans att hitta. Ibland blir jag för kritisk och ibland blir jag för inlyssnande. Vi försöker göra någonting nytt med Hur kan vi? Det är inte public service. Det är inte traditionell journalistik. Det är något annat och vi utforskar själva vad detta är.

Om du drar in 400 000 kronor via Kickstarter varför biffar du inte upp en redaktion som är underbemannad?
– Vi fick in 297.000 på vår första Kickstarter. Först så drar Kickstarter av några procent i avgift. Sen skattar vi på summan som återstår. Sen betalar vi in arbetsgivaravgifter. Sen ska den summan som återstår för första säsongen fördelas på vår lilla redaktion ( där jag själv inte tar ut en krona i lön eller ersättning ) över ett halvårs heltidsarbete. Det blir inte så mycket pengar kvar i slutändan. Jag har själv gått in med egna resurser, oavlönad tid och extra kapital vid tillfällen då det behövts för att täcka upp.

– Nu har vi en andra Kickstarterkampanj igång och har dragit in 100.000 kronor. Så när du skriver 400.000 kronor så är det den sammanlagda summan för våra båda kampanjer innan avgifter, skatt och arbetsgivareavgifter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.