Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nazister bar knivar utanför Expressen

Publicerad: 17 februari 2015, 06:29

Polisen tog flera knivar i beslag vid gripandet av tre nazister utanför Expressen i fredags, Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt hyllas för sin krishantering och Google-grundarna säljer aktieinnehav för miljarder. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

DanmarkBarack Obama

Nazisterna utanför Expressen beväpnade med knivar
Polisen tog flera knivar i beslag när de tre nazisterna som försökte kartlägga Expressens journalister greps i fredags. Under tisdagen stämmer rikspolischef Dan Eliasson och Säkerhetspolisens chef Anders Thornbergs träff med flera svenska mediechefer, för att fortsätta diskutera säkerheten.

En ledande nazist inom Svenska Motståndsrörelsen (SMR), Anders Rydberg, erkänner i en intervju på organisationens propagandasajt att de försökte kartlägga Expressen-journalisterna som  granskat nazirörelsen den senaste tiden.
– Konfrontera dem, hänga ut deras adresser och så vidare.

Nazisterna är nu misstänkta för olika brott och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar händelsen
– Jag vill inte spekulera om förundersökningen om hoten mot Expressen, mer än att den som vill föra fram mediekritik har alla möjligheter att göra det via exempelvis mejl eller telefonsamtal snarare än att komma oanmäld beväpnad med kniv.

Danmark krishantering hyllas
Danmark får beröm för krishanteringen efter attentaten i Köpenhamn. Brigitte Mral, professor i retorik vid Örebro Universitet, framhåller att statsminister Helle Thorning-Schmidt i ett tidigt skede visade känslor och handlingskraft i sin kommunikation. Det säger hon till Sveriges Radio Ekot. – Istället för att inledningsvis tala om just terror och skräck. Talet är känslofyllt men samtidigt är hon väldigt bestämd och visar väldigt tydlig handlingskraft, säger Brigitte Mral.

Nu är Apple mer värt än Sverige  
I förra veckan slog Apple nytt värderingsrekord med ett marknadsvärde på över 740 miljarder dollar, motsvarande 6 216 miljarder kronor. Detta gör att Apple nu har ett värde som överstiger åtskilliga länders BNP, däribland Sveriges på 580 miljarder dollar. Det skriver Dagens Industri.

Google-grundarna cashar in miljarder
Googles grundare, Larry Page och Sergey Brin, planerar att sälja aktier i det egna bolaget till ett värde av 4,4 miljarder dollar de kommande två åren, rapporterar Seeking Alpha. Efter försäljningen kommer båda att ha ungefär hälften så många aktier som när bolaget börsnoterades 2004.

Netflix-febern avtar i Norge
Etter tio år med kraftig tillväxt stagnerar norskarnas anvädning av strömmad tv. Det drabbar även Netflix, skriver Kampanje. Enligt en undersökning från TNS Gallup låg siffran för de som dagligen tittar på rörligt på nätet på 30 procent under andra kvartalet i 2013, motsvarande period 2014 hade siffran sjunkit till 28 procent och under sista kvartalet ner till 27 procent.

Fox lät Obama illustrera våldäktsman – av misstag
När tv-kanalen Fox 5 i San Diego rapporterade om en våldtäkt vid ett college publicerade man en bild på en misstänkt gärningsman. Plötsligt dök president Barack Obama upp i rutan. Tv-stationen har nu bett om ursäkt för misstaget, rapporterar AlArabiya.net.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

DanmarkBarack Obama

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.