Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nekades tjänst på Ekot efter politiskt blogginlägg

Publicerad: 20 december 2017, 13:24

Anders Jonsson och Ekots inrikeschef Tove Svenonius.

Foto: Privat / Pablo Dalence/Sveriges Radio

Efter ett blogginlägg där Anders Jonsson uppmanade regeringen att lägga ett förslag om travsport drog Ekot tillbaka sitt erbjudande om anställning. Detta trots att de visste om Jonssons engagemang i travfrågan sedan tidigare. "Vi kan inte ha politikreportrar som driver opinion", säger Ekots inrikeschef Tove Svenonius.


Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Anders Jonsson är en av Sveriges mest meriterade politiska reportrar. Han har bland annat varit politisk kommentator och inrikeschef på Ekot, politisk kommentator på Svenska Dagbladet samt chefredaktör för Dalarnas Tidningar. Under förmiddagen publicerade han en ledartext på DT.se där han menade att ett erbjudande om att komma tillbaka till Ekots redaktion dragits tillbaka efter ett blogginlägg han skrivit.

I blogginlägget, som Jonsson författade i egenskap av ordförande i Dalarnas Travsällskap, uppmanar Jonsson regeringen att lägga ett förslag om att spelbolagen borde åläggas med en avgift om de erbjuder spel på hästar. Denna avgift skulle gå till de travbanor där loppen anordnades.

Jonsson menar att hans engagemang i travfrågor är välkänt och att han därmed redan var diskvalificerad för att rapportera kring sporten för Ekots räkning, något han dock inte anser skulle diskvalificera honom från tjänsten fullständigt.

"Men kanske är utfallet inte så tokigt ändå. Det hade nog inte varit så roligt att arbeta på en redaktion med en så en ängslig redaktionsledning - så rädd för att få kritik att den synar medarbetarna med lupp" skriver Jonsson och driver sedan ett längre resonemang om att redaktionsledningar blivit allt fegare vilket i sin tur påverkar journalistiken.

Tove Svenonius är inrikeschef på Ekot.

Hur omöjliggör det blogginlägg Anders Jonsson skrev en anställning på Ekot?

Jobbar man på Ekot som politisk reporter kan man inte samtidigt driva opinion i politiska frågor. Det är en självklarhet för oss på Ekot och gränsen mellan journalistik och opinionsbildande är väldigt tydlig, berättar hon.

Tove Svenonius berättar att man redan innan blogginlägget kände till Anders Jonssons engagemang i travsporten samt att han var ordförande i Dalarnas Travsällskap.

På vilket sätt förändrar då blogginlägget Anders Jonssons situation? Som han själv skriver borde han ju redan vara diskvalificerad att rapportera i spelfrågan för Ekots räkning.

Det handlar om att man inte kan blanda ett uppdrag som politisk reporter med opinionsbildning, oavsett ämne. Här handlar det om en opinionsbildande text där Anders Jonsson tydligt uppmanar regeringen att fatta beslut i en viss riktning, den typen av politiskt engagemang kan reportrar på Ekot inte ägna sig åt.

Var går gränsen för vilken typ av engagemang i olika intresseföreningar man kan ha och samtidigt jobba på Ekot?

Det bedömer vi från fall till fall, det handlar också om vilken roll och befattning man har på Sveriges Radio. Det centrala här är att man inte i någon politisk fråga kan driva opinion samtidigt som man jobbar som politisk reporter på Ekot.

Tove Svenonius håller heller inte med om Anders Jonssons resonemang om alltmer ängsliga redaktionsledningar.

– Det handlar om tydlighet, inte ängslighet. Jag tycker att det är väldigt tydligt var gränsen går. Vi kan inte ha politikreportrar som driver opinion i politiska frågor, det är för mig helt uppenbart, avslutar hon.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.