Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nekades tjänstledighet – chefen fick jobbet

Publicerad: 23 oktober 2012, 07:34

Cecilia Bodström under intervju i SVT:s "Min Sanning"

Foto: Skärmdump från SVT Play

Mari Forsblad erbjöds programledarjobbet för SVT:s "Min sanning". Men hon tvingades tacka nej eftersom hon inte fick tjänstledigt. Tre veckor senare fick hon veta att jobbet gått till Sveriges Radio P1:s kanalansvariga Cecilia Bodström. – Det kändes surt, säger Mari Forssblad till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Cecilia BodströmMin SanningCilla BenköSveriges Radio

Flera medarbetare rasar mot Sveriges Radios policy att inte låta sina reportrar ta tjänstledigt för att jobba på SVT. Att P1:s kanalansvariga Cecilia Bodström dessutom fick ta tjänstledigt för att leda "Min sanning" har förbittrat kollegorna.

Mari Forssblad är inrikespolitisk reporter på Ekot. Hon fick erbjudandet att ta över SVT:s "Min Sanning". Men eftersom hon fick avslag på sin ansökan om tjänstledighet tvingades hon att tacka nej. Tre veckor senare fick hon reda på att P1:s kanalansvariga Cecilia Bodström fick tjänstledigt för att tacka ja till samma jobb.

– Det kändes surt. Jag har inget emot Cecilia Bodström. Men det är väldigt konstigt att en får ledigt när en annan inte får det, säger Mari Forssblad.

Under flera år har Sveriges Radio haft en policy. Public service-bolaget säger nej till anställda som vill ta tjänstledigt för att jobba på SVT. Hållningen upprör flera av de medarbetarna som Resumé pratat med.

Personer som har erbjudits att jobba för den statsägda televisionen.
Sedan tidigare har hela Kaliber-redaktionen tvingats lämna Sveriges Radio eftersom de inte fick tjänstledigt. Krisitna Hedberg, Anna Jaktén och Sanna Klinghofer tvingades säga upp sig för att gå till SVT:s Uppdrag Granskning. Det samma gäller Camilla Kvarfort som lämnade Sveriges Radio för att bli programledare på "Veckans Brott".

– Jag trivs jättebra på Sveriges Radio men jag hade blivit en bättre journalist av at få pröva på att jobba med tv. Jag förstår inte Sveriges Radios oro, säger Mari Forssblad till Resumé.

Karin Wirenhed erbjöds jobb på SVT:s "Skavlan", men fick inte tjänstledigt.
– Det är trist. Att få jobba med tv hade varit bra för min utveckling. Särskilt med tanke på att chefen får göra det. Jag älskar Sveriges Radio, men det vore kul med en utflykt.

En annan av medarbetarna är besviken på att inte få möjligheten att jobba med tv.
– En sån här chans får man kanske bara en gång i livet. Jag begär bara att få ta ledigt ett halvår eller några månader, säger en medarbetare som vill vara anonym till Resumé.

I flera år har medarbetaren försökt övertala ledningen på Sveriges Radio om tjänstledighet efter jobberbjudanden från SVT:s samhällsredaktion.
– Samtidigt förstår jag Sveriges Radio. De vill inte tappa profiler till SVT och det är väldigt få som går den andra vägen, säger medarbetaren som stannar kvar på radion efter höjd lön.

En annan av medarbetarna som Resumé har pratat med är upprörd över att P1:s kanalansvariga Cecilia Bodström fick ta tjänstledigt.
– Att de är så pass inkonsekveta är jäkligt märkligt. Det gör mig förbannad, vissa får friheten andra inte.

Cecilia Bodström tycker inte själv att det är något större problem eftersom hon inte har något personalansvar.
– Jag är beställare av program på Sveriges Radio och har inget som helst ansvar över personalen, säger Cecilia Bodström

Sveriges Radios vd Cilla Benkö hävdar att policyn bygger på att antalet reportrar ska bli färre i Radiohuset.
– Det handlar inte om en specifik policy gentemot SVT. I korta drag kan du ta tjänstledigt för att skriva en bok eller för att få studera. Eftersom vi måste minska personalmåltalet fram till december 2013 är vi extremt restriktiva med tjänstledighet. Vill våra medarbetare gå över och jobba för en konkurrerande verksamhet måste den personen i sin tur ersättas av vikarier som i förlängningen kan bli inlasade. Det går inte om vi ska nå personalmålet, säger Cilla Benkö till Resumé.

Sveriges Radios mest prominenta journalister får ofta erbjudanden om andra uppdrag. Eftersom dessa personer skulle få ersättas med vikarier vill Sveriges Radio undvika att fler personer kommer in i organisationen.

Varför fick Cecilia Bodström tjänstledigt?
– Det får du fråga Björn Löfdahl. Personligen tycker inte jag att det är så konstigt.

Resumé har sökt Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.