Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Nervöst och desperat av TeliaSonera”

Publicerad: 23 april 2012, 08:46

Telias vd Lars Nyberg.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX.

UPPDATERAD TeliaSonera går till hårt angrepp mot DN Debatt angående debattartikeln med Lars Nyberg den 21 april. Det är framförallt ingressens första mening man är skarpt kritisk till "Enskilda bolag är aldrig skyldiga". DN Debatts chef Bo G Anderson tillbakavisar kritiken,. Telias chef för externa kommunikationer Thomas Jönsson hävdar dock att rätt måste vara rätt.


Ämnen i artikeln:

DN DebattLars NybergTeliaSonera

– TeliaSonera tar till ett klassiskt knep och vill skjuta på DN som  budbärare. Avsikten är att avleda uppmärksamheten, men jag tycker att  det är nervöst och desperat, säger Bo G Andersson.

Han har haft kontakt med TeliaSonera under hela helgen.

Operatören  kräver ett förtydligande, men erfarne Bo G Andersson backar inte en tum:
–  Jag har inte riktigt klart för mig vad man vill egentligen, men jag  anser, och jag har gått igenom debattartikeln noga, att vi har full  täckning för ingressen. Vi förbehåller oss alltid rätten att skriva  ingressen, säger han.

TeliaSonera är hårt pressat efter att  Uppdrag Granskning i förra veckan kunde berätta att operatören hjälper  diktaturer att kartlägga motståndare.

Reaktionen har heller inte  låtit vänta på sig, utan Stockholms Stad har hotat med att säga upp 40  000 abonnemang om företaget inte kommer med ett klargörande angående  relationen till olika diktaturer.

Som stöd för sitt påstående hänvisar  Bo G Andersson bland annat till avsnittet i TeliaSonera-vd:n Lars  Nybergs debattartikel som säger följande:
"När informationen från  näten används för att bryta mot mänskliga rättigheter vilar ansvaret på  regimerna. När det sker är det inte ett enskilt telebolag som är  skyldigt."

– Det känns glasklart att vi har full täckning i  ingressen. Så om de kräver en rättelse måste de förstå att bevisbördan  ligger på dem, säger Bo G Andersson.

Han uppger också att DN Debatt som regel är generöst med rättelser och förtydliganden om man har missförstått något:
–  Jag står på mig till 100 procent och uppmanar alla att läsa och  jämföra. Jag har ju haft kontakt med de flesta stora svenska företag och  det är faktiskt första gången på tre år som någon ifrågasätter vår  ingress på det här viset, säger Bo G Andersson.

Det känns ändå  ganska oproffsigt. TeliaSonera brukar ha rätt cool attityd kring vad som  skrivs om dem. Förr fanns det ju en webbplats där TeliaSonera samlade  allt vad som skrevs och det var ingen rolig läsning för bolaget?
– Jag tycker att det är ett oproffsigt agerande och det ger ett lite nervöst och desperat intryck, säger Bo G Andersson.

TeliaSoneras chef för externa kommunikationer, Thomas Jönsson, är den som har fört dialogen med Bo G Andersson:
– Det ser ut som ett citat från Lars Nyberg och det är det inte. Jag kan förstå om det kan anses petigt, men för oss är det här en viktig fråga och då måste det vara rätt, säger han.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.