Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Netflix snuvar SVT på nya säsongen av Sherlock

Publicerad: 28 oktober 2016, 05:49

En av världens mest populära tv-serier de senaste åren byter hem, Twitter lägger ner Vine och krisen förvärras i Eniro. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterSVTEniroNetflixGoogle

Netflix snuvar SVT på nya säsongen av Sherlock
En av världens mest populära tv-serier de senaste åren har varit BBC:s Sherlock. SVT har genom en deal med bolaget kunna visa den här i Sverige. Men så kommer det inte att bli framöver. Sajten TVdags avslöjar att Netflix istället har lagt vantarna på rättigheterna i alla länder utanför Storbritannien.
– Trots ansträngningar från SVT:s sida i täta kontakter med BBC Worldwides högsta ledning, så har beslutet tyvärr inte gått att påverka eftersom beslutsfattandet skett på en global nivå, säger SVT:s inköpare Henrik Palm till TVdags.
Den nya säsongen har premiär på BBC den 1 januari. När den släpps på Netflix är fortfarande oklart.

Eniro klarar inte av lånen
Krisen i Eniro förvärras ytterligare. På fredagsmorgonen, i samband med kvartalsrapporten, levererar de beskedet att de inte klarar av att betala sitt miljardlån till bankerna.
"Styrelsens bedömning är att Eniro inte kommer att kunna leva upp till låneavtalens samtliga nyckeltalsvillkor vid utgången av 2016" skriver de om situationen:
“Därtill bedömer styrelsen att Eniro från och med andra kvartalet 2017 inte heller kommer att klara amorteringsbetalningarna enligt nuvarande lånevillkor. Styrelsen har inlett förhandlingar med representanter för Eniros långivare om att anpassa bolagets lånevillkor och övrig kapitalstruktur till den nya affärsmodellen och bolagets långsiktiga betalningsförmåga”.

Twitter skrotar Vine...
År 2012 köpte Twitter upp den då hajpade videoappen Vine, där användarna kan skapa korta loopade klipp, för 30 miljoner dollar. Som mest hade tjänsten 200 miljoner aktiva användare. Men det blev aldrig någon vidare integration mellan de båda apparna, och på senare tid har Vine hamnat lite i skymundan av andra satsningar.
I går, i samband med att Twitter släppte sin kvartalsrapport, berättade de att Vine slängs i papperskorgen. Orsaken är att appen inte lockar tillräckligt med nya användare eller intäkter, enligt Recode. Beskedet skapade upprördhet och nostalgi under gårdagskvällen under hashtagen #RIPVine.

...och Pornhub erbjuder sig att köpa
Porrsajten Pornhub har erbjudit sig att ta över Vine, istället för att appen ska läggas ner. Pornhub-chefen Corey Price skriver i ett brev till Twitters vd Jack Dorsey att Twitter "kan behöva pengarna" och att man genom ett uppköp skulle rädda flera klassiska Vine-klipp. Dessutom meddelar han att "sex sekunder är mer än tillräckligt" enligt Fast Company.

Twitter gör brakförlust...
Twitter rapporterade en förlust på 103 miljoner dollar (cirka 900 miljoner kronor) under det tredje kvartalet. Som en konsekvens av bolgets problem minskas personalstyrkan med nio procent, vilket betyder 350 anställda. Omsättningen landade på 616 miljoner dollar, motsvarande 5,5 miljarder kronor. Det är ändå något bättre än vad analytikerna hade förväntat sig, skriver Techcrunch.

...och satsade på tv-rättigheter
Under det tredje kvartalet testade Twitter att köpa rättigheter till NFL-matcher som sändes direkt på plattformen. Målet var att ha mellan en och tre miljoner tittare per match, vilket de lyckades nå. 15 procent av tittarna hade inte något Twitter-konto, vilket betyder att rättigheterna attraherade nya människor till plattformen. Däremot är det oklart huruvida satsningen kommer att fortsätta. Prio framöver ligger främst på att utveckla nya AI-tjänster, rapporterar Recode.

Alphabet ökar med 20 procent
Googles moderbolag Alphabet redovisade en intäktsökning på 20,2 procent under det tredje kvartalet, skriver Reuters. Bakom uppgången ligger främst ökad annonsförsäljning i mobilen och på Youtube. Omsättning landade på 22,45 miljarder dollar, motsvarande cirka 204 miljarder kronor.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.