Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Netflixutspelet som bör skrämma C More och Viaplay

Publicerad: 15 maj 2018, 07:52

Enligt Netflix innehållschef Ted Sarandos kommer innehållssatsningar stå för 85 procent av bolagets totala kostnader. Och snart kommer den första svenska Netflixserien.


Ämnen i artikeln:

C MoreNetflix

Netflix utbud av serier, filmer och dokumentärer övertrumfar alla konkurrenters. Sedan tidigare är det känt att bolaget haft en budget på omkring åtta miljarder för originalproduktioner som The Crown, The Rain, Orange is the new Black och Stranger Things.

Nu berättar bolagets innehållschef Ted Sarandos att han räknar med att innehållsproduktion framöver kommer att stå för omkring 85 procent av bolagets totala kostnader. Sarandos berättade även att streamingtjänsten kommer släppa ytterligare 470 originalserier framtill årsslutet.

Utspelet tros komma som ett svar på att alltfler aktörer som tidigare sålt sändningslicenser till streamingtjänsten stramat åt och istället valt att sända dem i egna kanaler eller höja priserna. Enligt en studie står de licenserade serierna på Netflix för omkring 80 procent av den totala tittartiden i USA.

Vidare förklarade Ted Sarandos att Netflix inte kommer att satsa på licensering av stora Hollywoodproduktioner då de räknar med att de som verkligen vill se filmerna förmodligen redan gjort det på bio.

Netflix, som har 125 miljoner prenumeranter, utökade satsning på originalinnehåll bör skrämma svenska aktörer som C More som vill ta upp kampen om streamingprenumeranterna genom egna originalproduktioner anpassade för den svenska och nordiska marknaden.

– Vi konkurrerar med lokal underhållning, däribland lokalt drama. Netflix och HBO är givetvis formidabla konkurrenter men utifrån det lokala perspektivet känner vi att vi står väldigt starka, berättade C Mores operativa chef Mathias Berg för Resumé i november 2017.

Förra året berättade dock Netflix att man inom kort kommer släppa sin första originalserie anpassad för den svenska marknaden – rättegångsdramat "Störst av allt". Serien kommer att produceras av FLX.

– Romanen "Störst av Allt" är ett originellt, nytt och spännande drama som kommer att bli en fantastisk Netflix-serie. Vi bad en av Skandinaviens mest ansedda manusförfattare, Camilla Ahlgren, att jobba med oss ​​och hon var lika exalterad som vi. Vi är väldigt glada över att samarbeta med Netflix och att göra "Störst av Allt" till det allra första svenska Netflix-originalet, berättade producenten Pontus Edgren på FLX i samband med annonseringen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

C MoreNetflix

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.