Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Neurath fnyser över Qvibergs stämningshot

Publicerad: 7 oktober 2014, 15:13

Finansmannen Mats Qviberg kräver att EBM ska lägga ned förundersökningen mot honom kring HQ-härvan. Det framgår av en utredning som Mats Qvibergs försvarsadvokater har lämnat in till chefsåklagare Martin Tidén. Mats Qviberg hotar även SvD:s stjärnreportrar Patricia Hedelius och Carolina Neurath med rättsliga efterspel.


Ämnen i artikeln:

CarnegiePatricia HedeliusJustitiekanslernCarolina NeurathMats QvibergHQ Bank

– Crafoord har lurat skjortan av EBM, Finansinspektionen och mig. Dessutom rekommenderar jag Carolina Neurath och Patricia Hedelius att se över sin juridiska situation efter deras skenrättegångar mot mig, säger Mats Qviberg till Realtid.se - Craaford syftar på den tidigare tradingchefen på HQ BankFredrik Craaford.

Mats Qviberg siktar nu på att få Ekobrottsmyndigheten, EBM, att lägga ned sin förundersökning.

Realtid.se menar att den utredning som finansmannens försvarsadvokater har gjort är unik i svensk ekobrottshistoria både vad gäller omfattning och att försvaret går "all in".

Det vill säga försvaret ger åklagaren sin kompletta argumentation på förhand – advokaterna har lämnat 300 sidor till chefsåklagare Martin Tidén och ett memorandum på 50 sidor till Justitiekanslern, enligt Realtid.se

Bakgrunden är den så kallade HQ-härvan som startade med att Finansinspektionen, FI , återkallade HQ Banks tillstånd att bedriva bank- och värdepappersrörelse i augusti 2010.

FI lämnade sedan in en ansökan om likvidation för banken den 30 augusti 2010 och ett par dagar senare stod det klart att Carnegie köpt HQ Bank.

Nuvarande HQ AB stämde den tidigare styrelsen och revisionsfirman KPMG på 2,7 miljarder kronor.

Carolina Neurath har inte bara bevakat HQ-skandalen som reporter, utan har också skrivit boken Den stora bankhärvan: finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall.

Carolina Neurath räds inte hotet från Mats Qviberg.

"/...(har inte så mycket mer att säga än: min bok har gåtts igenom extremt noga av såväl förlagets jurist som externa advokater, så jag är inte orolig.", skriver hon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.