Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Neurath: ”Postkodlotteriet är väl rädda för följdfrågor

Publicerad: 13 september 2013, 07:57

Carolina Neurath, SvD.

Foto: Niclas Engsäll.

SvD-reportern Carolina Neurath har i en rad artiklar granskat Postkodlotteriet. Hon har vägrats en vid-intervju och hela tiden fått skriftliga svar – nu senast svar på frågor som hon ställde i sin blogg under gårdagen: – De vill väl inte släppa ut sin vd eftersom de inte vill få följdfrågor, säger Carolina Neurath. Postkodlotteriets kommunikationschef Fredrik Skärheden uppger att man har ”servat” Carolina med skrifliga svar och telefonsamtal under en månad.


Ämnen i artikeln:

PostkodlotterietCarolina NeurathSVD

Resumé kunde igår berätta att Carolina Neurath fortsatt vägras en intervju med Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström Matseke, men att han ställde upp på en DI-intervju häromdagen.

SvD-reportern har i en rad artiklar granskat Postkodlotteriets verksamhet.

Carolina Neurath ondgjorde sig över Postkodlotteriet så sent som igår i sin blogg med en artikel med rubriken ”Det här vill SvD ha svar på, Postkodlotteriet” och passade på att formulera en rad frågor som hon ville ställa till Postkodlotteriets vd.

Carolina Neurath avslutade bloggen med:
”Som jag skrev redan i inledningen har jag tackat nej till ytterligare skriftliga svar från pressavdelningen. Det är inte så journalistik fungerar. Vi vill ha muntliga svar från vd.”

Postkodlotteriets kommunikationschef Fredrik Skärheden meddelade idag, fredag, att man har svarat på Carolina Neuraths frågor.

Det finns bara ett problem – svaren sker återigen på skriftlig väg.
– De vill väl inte släppa ut sin vd eftersom de inte vill få följdfrågor, säger hon.

Hon menar att Postkodlotteriet ändå svarar på frågorna måste bero på att man känner trycket efter Twitter-stormen:
– Vi har fått många skriftliga svar på deras hemsida, men jag har bett om en vd-intervju, säger Carolina Neurath.

Hon påtalar att det inte är hennes uppgift som granskande reporter att ha synpunkter på Postkodlotteriets mediehantering.

Men är det inte det du gör när du skriver som du gjorde i din blogg?
– Jag skrev inte uttryckligen formuleringar som att de har en dålig mediehantering eller liknande. Jag måste ändå säga att jag tycker att det blir väldigt tillrättalagt då företag kommer med skriftliga svar. Det är  också ganska ovanligt att bolag jobbar på det viset, säger Carolina Neurath.

Hur ser du på att man inte är konsekventa och nekar dig vd-intervju men inte DI?
– Jo, det var ju likadant vid Saudi-affären. Politikerna valde inte reportrarna som verkligen satt på kunskapen, utan mer hovsamma reportrar. Det är kanske inte ovanligt, men det är inte snyggt, säger Carolina Neurath

Resumé frågar Fredrik Skärheden hur det kommer sig att man nekar Carolina Neurath en intervju och endast ger skriftliga svar.

Hans svar blir:
”Som bakgrund kanske vi ska säga att vi under en månads tid har servat Svenska Dagbladet såväl med skriftliga svar på alla frågor samt med telefonsamtal med Carolina."

Han poängterar att man gärna gör det, men understryker att Postkodlotteriet inte fått en enda förfrågan om en vd-intervju under den perioden.

"Det är först när SvD har skrivit sina artiklar och efter att Dagens Industri har publicerat sin intervju som vi får frågan. När vi läste artiklarna i SvD så kände vi inte igen oss i den beskrivning som ges i tidningen. Det har gjort att vi just nu bedömer att vi får bäst möjlighet att ge vår syn på saken i skriftliga svar.”, skriver Fredrik Skärheden.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.