Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Neurath skriver skönlitterär bok

Publicerad: 13 april 2015, 12:01

Carolina Neurath.

Foto: Andreas Elgstrand.

Stjärnreportern Carolina Neurath har filat på en skönlitterär bok under sin mammaledighet. Trots den nya inriktningen vill hon inte byta bana. – Jag vill under inga omständigheter sluta som granskande reporter, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SvDCarolina Neurath

Carolina Neurath har tidigare skrivit två reportageböcker. Dels "De svenska riskkapitalisterna" och dels "Den stora bankhärvan – finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall". För den sistnämnda nominerades hon till guldspaden – men nu styr hon in på ett skönlitterärt spår. Under sin mammaledighet har hon skrivit på en finansroman som kommer att ges ut på piratförlaget i januari nästa år. Boken handlar om ett företags krasch.

– Boken är inspirerad från verkligheten. I mitt jobb som ekonomijournalist har jag stött på händelser och personer som av olika skäl är intressanta i näringslivet. Det här är en skildring av finansvärlden, men på ett sätt som man inte kan göra i tidning eller faktabok. Inför tidigare böcker har mycket tid gått att dubbelkolla all fakta och citat. Nu har det bara varit att skriva på lite, säger Carolina Neurath.

Huvudkaraktärerna utgörs av finansmän – och en journalist.

Har du inspirerats av dig själv?
– Delvis. Jag vill inte att det ska bli för övertydligt, men vissa situationer som jag har sett och upplevt finns med. Det kommer absolut gå att känna igen vissa personer, men vissa av karaktärerna är ett hopkok från flera personer.

Att det blev skönlitterärt den här gången säger Carolina Neurath delvis beror på att hon blivit mamma.

– Under mammaledigheten hade jag fått kreativitetsångest om jag inte skrivit. Boken har kommit till under nätter och kvällar, därför har jag inte haft samma möjlighet att intervjua folk, även om jag gjort en del nya researchintervjuer. Nu kommer jag använda hela sommaren till att skriva om och finslipa. Jag vill inte ge ut något som inte känns hundra.

Betyder det här att du kommer fortsätta att skriva skönlitterärt i framtiden?
– Jag vet inte, jag ska känna lite på det. Jag vill under inga omständigheter sluta som granskande reporter. Dessutom kanske jag vill jag skriva fler reportageböcker i framtiden.

Carolina Neurath har redan börjat med ett projekt för SvD på distans, men återvänder helt från mammaledigheten i juni.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SvDCarolina Neurath

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.