Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Newzglobe i skattehärva

Publicerad: 21 oktober 2010, 08:00

Newzglobe har gjort en skalbolagsaffär. Skandalbolaget Ment har plundrats, ägaren Meraj Syed har flyttat till Dubai och sålt verksamheten till Newzglobes nye ägare Stefan Lidzell: – Jag köpte företaget efter sommaren. Nu ska vi köra vidare som tidigare.


truefalse

Newzglobes förre ägare Meraj Syed är misstänkt för avancerat skattefiffel i katalogföretaget Liberate, tidigare Ment. 10 miljoner försvannn. Han sålde verksamheten och flyttade till Dubai.

Företagsgruppen runt sajten Newzglobe misstänks för skattefusk i 10-miljonersklassen, fifflar med moms, lämnar inte bokslut i tid och har stora skulder. Den bestod tidigare av fyra bolag, alla ägda av Meraj Syed och med Stefan Lidzell till och från i styrelserna:
• Digital Advertising Sweden AB
• Ment Månadens Entrepreneur AB
• Media & News Stockholm AB
• Jobbnova Sweden AB

Den väsentliga verksam­heten bedrevs i Ment som hade sajten ment.se, senare omdöpt till newzglobe.com, sålde annonser med tvivelaktiga metoder och gav ut en ”cd-tidning till företag”.

Under sitt senaste aktiva verksamhetsår fram till den sista september i fjol redovisade Ment en omsättning på 48,3 miljoner och ett rörelseresultat på 12,3 miljoner. Kunder som ansåg att Ment tillämpade skojarmetoder och därför vägrade att betala drogs i ett otal fall till domstol.

För ett år sedan kopplade Ment in Dominika Peczynski på pr-företaget Mafioso för att tvätta bolagets skamfilade rykte.

I dag är Meraj Syeds företagsgrupp utraderad:
Digital Advertising Sweden AB hade förbrukat sitt kapital och var enligt revisorn likvidationspliktigt redan 2008. I fjol döptes bolaget om till Newzglobe Business News AB och tog över verksamheterna från Ment. I augusti i år sålde Meraj Syed bolaget till Stefan Lidzell. I fjol hade bolaget inga anställda, men 13,5 miljoner i intäkter och ett rörelseresultat på 9 miljoner.

Ment är tömt på verksamhet och har enligt Skatteverket plundrats på 10 miljoner med hjälp av bluffakturor (se artikeln nedan). Företaget har döpts om till Liberate Teknisk Utveckling AB.
Media & News Stockholm AB har inga intäkter eller känd verksamhet, men en halv miljon i negativt kapital.

Jobbnova Sweden AB drivs med negativt kapital och har enligt revisorn likvidationsplikt. Här står Meraj Syed fortfarande som styrelseordförande.

På papperet hade Meraj Syed en inkomst på 3 362 292 kronor 2008. I fjol flyttade han till Dubai med sin hustru och båda gick ur styrelsen för Newzglobe den 2 mars i år.

Newzglobe har också tagit över Ments ovana att skattefiffla och struntar i att momsdeklarera tills de sköntaxeras. Sedan betalar de dagen innan de påförs straffavgifter. Bolaget har påförts förseningsavgifter för att inte ha lämnat bokslut i tid. Den 13 mars i år hade bolaget en samlad skatteskuld på
778 159 kronor.

Som kontaktpersoner anges chefredaktören Bernt Hermele­ och vd Stefan Lidzell, varav den senare utgör styrelse ihop med Anton Bergman. För att reda ut ägarbilden ber Resumé att få se aktieböckerna för Ment och Newzglobe:
– Ment ägs av Meraj Syed ensam och Newzglobe äger jag, säger Stefan Lidzell.

När köpte du?
– Det minns jag inte exakt.

Var det före eller efter sommaren?
– Det var efter sommaren.

Vad betalade du?
– Det vill jag inte gå ut med.

Finns all Ments verksamhet i Newzglobe nu?
– Ja, all verksamhet fortsätter som tidigare.

Hur många anställda har Newzglobe?

– 23 personer.

Har Meraj Syed något med Newzglobe att göra?
– Nej.

Varför har ni dröjt med att betala skatterna?
– Jag har inte haft tillgång till alla handlingarna. Men nu har jag betalat in all skatt.

Hur går Newzglobe?
– Det var tungt efter händelse­förloppet i våras, med revisionen alltså, sådant tar kraft.

Vilket är ditt ansvar för Ments/Libe­rates påstådda bluffakturor?
– Inget. Jag har aldrig funnits i det bolaget. Men det finns pengar så vi kan göra rätt för oss och vi ska ta strid för vår sak

Men där har Stefan Lidzell fel. Han inträdde i styrelsen den 26 augusti 2009 och gick ur den 2 mars i år. Vid en förundersökning faller ansvaret för bolaget tungt på styrelsen. Stefan Lidzell har 115 000 kronor i skuld hos kronofogden, som gjorde sitt senaste utmätningsförsöket hos honom vecka 35 i år.

Skatteverkets expert: Ett klassiskt ärende med osanna fakturor och målvakter

Newzglobes förre ägare Meraj Syed misstänks för avancerat skattefiffel i katalogföretaget Liberate, tidigare Ment. Enligt Skatte­verket har fyra företag skickat Liberate luftfakturor för 10,2 miljoner kronor som har tagits ut svart ur företaget.

Nyligen tog Skatteverket ett omprövningsbeslut av Liberate Teknisk Utveckling AB. Beslutet innebär att Liberate blir skyldigt mångmiljonbelopp till Skatteverket. Bland annat framgår att Skatteverket för taxeringsåren 2009 och 2010 nekar avdrag för underentreprenörskostnader på ­totalt 7,7 miljoner kronor.

Liberate hävdar att man har använt fyra företag: Mentor Real Estate, Druvans Inredning, CN Kompetens och FFF Entreprenad för att sköta drift och underhåll av www.foretagskatalogen.com, vilket bland annat innebär att lägga upp nya annonsörer och fylla data­baserna med nya företag. Enligt Liberate sker arbetet dagligen och fakturering ­månadsvis. Det finns bara ett problem. Inget arbete har utförts:
– Det här är ett klassiskt ­arbetskraftsärende med osanna­ fakturor och målvakter. Allt som kännetecknar en seriös­ verksamhet har man plötsligt svårt att svara på, säger Pia Bergman, rikssamordnare och projektledare för svart arbetskraft och organiserad brottslighet vid Skatteverket.

Vid granskningen har Skatte­verket funnit att de fyra påstådda underleverantörerna till Liberate inte har haft någon verksamhet. Trots detta har ­Liberate exempelvis bokfört fem fakturor från den 23 januari 2008 till den 21 maj 2008 från Mentor Real Estate på nära 2 miljoner kronor. Därutöver kommer ytterligare insättningar till Mentor Real Estates Nordeakonto på nära 2,6 miljoner kronor från Druvans Inredning, cirka 600 000 kronor från två identifierade insättare och ytterligare cirka 600 000 kronor från okända insättare. Totalt rör det sig om insättningar­ runt 6 miljoner kronor.

Fakturor från Druvans ­Inredning har felaktigt orga­nisationsnummer och post­girokonto, vilket gör att betalningarna i stället hamnar hos Mentor Real Estate. Vidare framgår att ägaren till Mentor Real Estates ägare har fått drygt 2 miljoner kronor från Liberate insatt på sitt personliga SEB-konto. Som om detta inte vore nog har en välkänd målvakt fått ett antal insättningar på sammanlagt 440 000 kronor. Samma gäller den numera utvandrade suppleanten. Mentor Real Estates revisor har inte godkänt redovisningen.

Ägaren till Mentor Real Estate är en före detta lastbilschaufför, som uppger att han saknar datakunskaper. I stället hävdar han att han via en polsk yrkeschaufför har kommit i kontakt med en grupp polacker som har utfört jobbet åt Liberate. Men han kan inte uppge namnen på dessa. Han menar också att de har fått betalt via den polska yrkeschauffören och att utbetalningarna har skett vid olika bensinmackar. Skatteverket tycker att det är underligt att använda polacker då Liberates dataprogram kräver goda svenskkunskaper.

Skatteverket har återkallat Druvans Inrednings F-skattsedel 2005 och avregistrerat företaget som arbetsgivare då det inte har redovisat några löner.

Liknande upplägg gäller CN Kompetens och FFF Entreprenad. Även dessa bolag har angett felaktiga organisationsnummer på fakturorna.

Som effekt av upplägget slår Skatteverket ned på arbetsgivaravgifter och avdrag för moms. Om påstådda under­leverantörer inte har utfört något arbete går det inte att göra avdrag för exempelvis moms. Skatteverket höjer företagets moms med 2,3 miljoner kronor.

Skatteverket höjer Liberates arbetsgivaravgifter och hal­verar överskottet för 2009 till 2 miljoner och sänker det för 2010 med 12,5 miljoner kronor till 9,7 miljoner kronor.

Skattverket konstaterar också att om bolaget skulle ha haft verksamhet med ”svart personal” borde det ha funnits kostnader som inte betalas kontant såsom drivmedel, inköp/hyra av dator och kostnader för internet och telefoni. Men av detta finns inte ett spår i bolagens årsredovisningar:
– Jag önskar att man kunde säga att detta är det värsta ärende som vi har sett, men trots att det rör stora pengar är det här tyvärr ett klassiskt fall. Så om man vill bli författare och behöver uppslag är det bara att låna lite av våra beslut, säger Pia Bergman.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.