Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Niklas Orrenius om nomineringen: ”Tror alltid att jag ska vinna”

Publicerad: 2 november 2016, 09:37

Niklas Orrenius har varit nominerad två gånger tidigare, men fallit på målsnöret.

Foto: Pressbild.

Niklas Orrenius är nominerad till Stora Journalistpriset för tredje gången. Men tidigare har vinsten uteblivit. – Jag vet hur det känns att sitta på en gala med ett stelt leende och applådera någon annan. Jag är en vinnarskalle – tror alltid att jag ska vinna, säger DN-journalisten.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetDagens NyheterNiklas Orrenius

Det kan alltså bli tredje gången gillt för Niklas Orrenius, som står mot Anna Gullberg på Gävle Dagblad och Magda Gad på Expressen i den nya kategorin "Årets röst". Nomineringarna till priset släpptes i går.

"Årets röst" ska belöna "unika röster" eller "den som med egensinne gjort avtryck i journalistiken". Niklas Orrenius ser nomineringen som ett erkännande för boken "Skotten i Köpenhamn: ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser", som släpptes i september. För att skriva den har han varit tjänstledig från Dagens Nyheter i ett halvår.

– Det känns väldigt roligt att få det erkännandet, säger Niklas Orrenius.

– Jag har tagit rygg på Lars Vilks och boken behandlar komplicerade och mångfacetterade frågor. Dels finns det de som vill döda honom – muslimska extremister. Dessutom finns det de som är hans fans som också är farliga. Sedan är det yttrandefrihetsfrågorna. Det är svårt att skriva den historien i ett format som publiceras i en tidning. Det har varit skönt att checka ut från dagstidningsvärlden under ett halvår för att kunna gräva djupare och låta det ta så mycket tid som det behöver.

Niklas Orrenius har länge intresserat sig för frågor som har med extremism att göra. Via Vilks, som han gjort 20-30 intervjuer med under arbetet med boken, kunde han undersöka det han kallar "samtidens största problem": Extremism och polarisering.
Han menar också att frågorna är underbevakade i svensk press.

– Vi har 300 unga svenska killar och tjejer som åkt till Irak för att ansluta sig till IS. Bara för att deras offer finns där betyder det inte att det inte angår oss i Sverige. IS-krigarna dödar. De är från svenska samhället och det angår oss.

En av anledningarna till underbevakningen tror han är att få svenska journalister har muslimsk bakgrund – och det är ofta muslimerna själva som hotas när de vill prata om radikaliseringen och extremismen.

– När det skrivs lite saknas också en djupare redogörelse för vad det handlar om. Då börjar människor tro att muslimer är extremister rakt av. Då kanske man gör som Sverigedemokraterna och drar alla över en kam. Det är ett journalistiskt misslyckande, vi måste bli bättre på att rapportera om de här frågorna.

Niklas Orrenius har tidigare varit nominerad till Stora Journalistpriset två gånger. 2003 fick han en nominering i klassen "Årets berättare" för reportaget "Kampen om de billiga arbetarna". Tio år senare knep han en nominering i kategorin "Årets avslöjande" för polisens romregister. Men han har aldrig vunnit.

– Romregistret tyckte jag var ett stort avslöjande, så då trodde jag verkligen att jag skulle vinna.

Om Niklas Orrenius har bättre lycka i år avslöjas på prisutdelningen som äger rum den 23 november.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.