Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Niklas Svensson åtalad

Publicerad: 8 november 2007, 11:48

Förre Expressen-reportern Niklas Svensson och de övriga fem brottsmisstänkta i folkpartihärvan har åtalats. - Det var väntat, säger Niklas Svensson till Resume.se. (UPPDATERAD)


Niklas Svensson.

Kammaråklagare Maria Häljebo uppger att samtliga sex som delgivits misstanke har åtalats. De åtalade är  den förre partisekreteraren Johan Jakobsson, presschefen Niki Westerberg, Luf:s tidigare pressekreterare Per Jodenius, Nicklas Lagerlöf - tidigare förtroendevald inom Luf, SSU-ombudsmannen Niklas Sörman samt Niklas Svensson.

Rättegången sker troligen efter årsskiftet, uppger SvD:s nätupplaga.

- Jag är inte överraskad över att jag åtalats. Jag har inte hunnit läsa åtalet än och vet därför inte hur det ser ut. Men det är skönt att det nu kommer igång. Det har tagit lite lång tid. Det är skönt att vi börjar närma oss ett avslut, säger Niklas Svensson till Resume.se.

Niklas Svensson har åtalats för dataintrång efter att vid tre tillfällen ha gått in på socialdemokraternas intranät, Sapnet.

Dataintrång kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Niklas Svensson har inte erkänt något brott utan bara erkänt att han "av journalistiska skäl" loggat in med hjälp av de uppgifter han fått i egenskap av journalist, skriver han på sin blogg.

Hur ser du på eventuella påföljder?
- Jag vill inte säga något om det. Jag måste diskutera med min advokat först hur vi ska ställa oss till åtalet.

Stämningsansökan från City åklagarkammare i Stockholm visar att det mest omfattande åtalet rör Per Jodenius, som åtalas för dataintrång och för anstiftan till dataintrång.

Han ska, förutom att ha gett uppgifter till folkpartiet, även ha uppmanat Expressenjournalisten Niklas Svensson att gå in på Sapnet.

Niklas Svensson blev avstängd från Expressen i början av september sedan han erkänt att han haft tillgång till inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas intranät.

Några dagar senare delgavs han misstanke om brott.

I slutet av oktober slutade Niklas Svensson på Expressen. Numera är han frilansande reporter.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.