Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Niklas Svensson: ”Jag ska inte klaga”

Publicerad: 29 december 2014, 13:40

Niklas Svensson.

Foto: Pressbild.

I och med att Sverige såg ut att få ett extraval väntade en än mer intensiv period för Sveriges politiska reportrar än den som varit hittills under hösten. Men Expressens Niklas Svensson är inte besviken över att extravalet nu ställs in – utan åker på en semester i stället för att jobba. – Jag ska inte klaga, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

ExpressenNiklas Svensson

De politiska reportrarna har redan haft ett intensivt år – supervalåret – som inneburit rapporteringar om både Europaparlamentsvalet i maj och det allmänna valet som hölls i september. Efter att Sverigedemokraterna röstat ner regeringens budget utlyste statminister Stefan Löfven nyval – något som de politiska reportrarna hade börjat jobba inför.

I lördags kom så beskedet om ett inställt extraval på grund av den så kallade "decemberöverenskommelsen" som ska innebära att regeringens budget trots allt går igenom. Niklas Svensson fick avbryta julledigheten för att skriva om det nya politiska läget.

– Den 27:e december var det tillfälligt slut på ledigheten. Tidigt på morgonen fick jag ett sms från min chef Magnus Alselind och klockan 08.52 blev Expressen först med att berätta att det inte kommer att utlysas något nyval. En sådan nyhet kan jag leva länge på, säger han.

Han är inte besviken över att det nu inte blir något extraval – utan säger att man aldrig kan vara säker på vad som kommer att hända i sådana här situationer.

– Som nyhetsreporter sedan 25 år tillbaka vet jag att det alltid är verkligheten som styr och att inget ska tas ut i förskott. Det som gäller just nu kanske inte gäller i morgon. Det är den stora tjusningen med det här jobbet.

Nu väntar en semester i New York med familjen.

– På ett personligt plan innebär det (det inställda extravalet reds.anm.) att jag får lite mer tid med familjen och kan åka på en längre semesterresa tidigare än vad som annars skulle blivit fallet, så jag ska inte klaga. Men det är klart att det hade varit kul med ännu en valrörelse, och jag hade gärna lett en ny direktsänd partiledardebatt i Expressen tv under våren.

Hur har du upplevt ditt arbete under den intensiva politiska perioden som rådit under december?
– Det har varit intensivt, spännande och samtidigt väldigt roligt. Expressen och Thomas Mattsson har under flera år storsatsat på den politiska bevakningen och det har gjort att vi den senaste tiden kunnat vara nyhetsledande. Det var i Expressen som den tidigare statsministern Göran Persson först talade ut om regeringskrisen och det var i Expressen som Mona Sahlin valde att ge Stefan Löfven rådet att ta ledigt över jul och nyår. Det var inte heller någon tillfällighet att både Mona Sahlin och Carl Bildt var beredda att skriva krönikor för Expressen under en eventuell valrörelse.

Hur kommer den nya situationen påverka ditt dagliga jobb?
– Det är naturligtvis fortsatt ett väldigt spännande läge i svensk politik, och det finns mycket kvar att berätta och avslöja. Jag är övertygad om att 2015 blir ett minst lika spännande år i svensk politik som 2014 varit, och jag lovar att göra mitt bästa för att skildra detta i tv, papperstidning, på nätet och i sociala medier.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenNiklas Svensson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.