onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Niklas Svensson mörkar band till Fredrick Federley

Publicerad: 8 september 2010, 10:52

Expressen mörkar banden mellan reportern Niklas Svensson och Centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley. Svensson får skriva om Federley – trots att Federley var vigselförättare på Svenssons bröllop och att det finns täta band mellan de båda. Läsarna får inget veta.

Ämnen i artikeln:

Val 2010Fredrick FederleyExpressenNiklas Svensson

MH

Magnus Helander


Niklas Svensson och Fredrick Federley. Foto: Expressen och Resumé.

I gårdagens Expressen pressades SVT och UR hårt av reportern Niklas Svensson.

Svensson skrev att SVT och UR mörkar att programledaren för måndagens partiledardebatt om skolan – Natanael Derwinger – är Maria Wetterstrands expojkvän från gymnasietiden.

Men Niklas Svensson upplyser inte själv läsarna om sin relation till de personer han bevakar.

Exempelvis skrev Niklas Svensson för några veckor sedan om Fredrick Federleys nya bok där den centerpartistiske riksdagsledamoten bland annat skriver att partiet tvingade honom till drogtest.

”Centerpartiet har tvingat riksdagsledamoten Fredrick Federley till ett drogtest , kan Expressen avslöja i dag. I sin bok ”Bara jag”, som Expressen exklusivt tagit del av , skriver Federley om händelsen”, står det i Niklas Svenssons artikel.

Dagen innan artikeln publicerades – samma dag som Aftonbladet publicerade en granskning av Federleys taxikvitton – lade Niklas Svenssson ut en bild på Facebook från en träff med Federley där centerpartisten håller Niklas Svenssons barn.

Niklas Svensson och Fredrick Federley är grannar i Hammarby Sjöstad, och Fredrick Federley var vigselförättare på Niklas Svenssons bröllop. 

Men det får inte Expressens läsare veta.

Niklas Svensson har även frågat ut Fredrick Federley i Expressens valstuga. 

Niklas Svensson svarar inte i telefon när Resume.se ringer. Han svarar i stället via mejl.

Varför har du inte informerat läsarna (och åhörarna vid valstugan) om bandet mellan dig och Federley?
– Vilka jag umgås med privat eller i jobbet kommenterar jag inte, utan där hänvisar jag dig till mina chefer, svarar Niklas Svensson i ett mejl och fortsätter:

– Men jag kan bekräfta uppgiften att Federley, vid sidan av Miljöpartiets tidigare partisekreterare Håkan Wåhlstedt, var vigselförrättare på mitt bröllop. En uppgift Resume och andra tidigare publicerat.

– Själv ser jag inte några problem med att till exempel Resumés chefredaktör Viggo Cavling nämner mig när han skriver i er tidning – trots att jag privat varit hembjuden på middag hos honom, druckit vin med honom och även hälsat på hans hustru och barn.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker inte att tidningen  – till skillnad från SVT – ska upplysa läsarna om eventuella vänskapsband till personerna man bevakar.

– Våra reportrars uppdrag är att etablera kontakter med, och lära känna, olika personer, svarar Thomas Mattsson i ett mejl och fortsätter:

– Men att i tidningen redovisa vilka vänner och grannar som reportrarna har, det har aldrig varit aktuellt. Om det, hypotetiskt, handlar om uppgiftslämnare vore det också problematiskt att spekulera om reportrarnas bekanta ur källskyddsperspektiv, skriver Thomas Mattsson i ett mejl.

Fredrick Federley säger så här om relationen till Niklas Svensson.

– Vi känner varandra, men det är inte på den nivån att vi sitter i soffan och ser en film ihop. Man ska veta att det är en murvel man har att göra med, säger Federley.

Läs om nya bildavslöjandet om Niklas Svensson och Fredrick Federley här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev