Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nils Funcke anmäler sin egen spelannons

Publicerad: 23 december 2008, 11:13

Han blev först anmäld till riksdagsstyrelsen för Ladbrokes-annonsen i sin tidning.  Nu går Nils Funcke, chefredaktör för riksdagens tidning Riksdag & Departement, steget längre och anmäler sig själv till Justitiekanslern, JK.  – Jag vill ha ett klargörande i frågan och tänker driva ärendet i botten, säger han till resume.se.


Nils Funcke Foto: Andreas Alfredsson

Bakgrunden till Nils Funckes anmälan är att han vill få prövat om annonsen faller under lotterilagen eller tryckfrihetsförordningen.

I ett av höstens nummer av R&D lät han bland annat införa en annons för Ladbrokes där bolagets Lasse Dischmann beskrev spelvanorna hos riksdagsmännen.
Dischmann drog bland annat slutsatsen att två av dem spelade så mycket att det skulle betraktas som en sjukdom.
Det fick socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Wegendal att begära att riksdagsstyrelse skulle vidta åtgärder mot tidningen.

Innehållet i Ladbrokes annons la också tonvikten på att sju statliga utredningar hade avhandlat spelmonopolet början av 90-talet.
– Jag kan inte förstå hur den annonsen skulle kunna främja spelande. Ladbrokes argumenterar för sin sak inför spelutredningen. Men vi har ofta opinionsbildande annonser, sa Funcke till resume.se vid det tillfället.

R&D har även publicerat opinionsbildande annonser för Ladbrokes både 2005 och  2006.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.