Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Nisse Bonnier ville stoppa Expressen”

Publicerad: 31 juli 2012, 07:42

Olle Wästberg och Nisse Bonnier.

Foto: Scanpix och Bonnier AB.

Kungens vän Hans-Jacob "Nisse" Bonnier ville stoppa TV4-programmet Kalla Faktas granskning av drottning Silvias pappa. Resume.se kan berätta att det inte är första gången som styrelseledamoten lägger sig i framtida publiceringar. Redan på 1990-talet vädjade han till Expressen om att avstå från att skriva om prins Carl-Philips konfirmationsläger.


Ämnen i artikeln:

Hans-Jacob BonnierOlle WästbergThomas MattssonExpressen

De nya uppgifterna kommer från Olle Wästberg som var Expressens chefredaktör mellan 1993 och 1995. Tidningen hade just publicerat ett reportage skrivet av Ingvar Hedlund som handlade om den unge prinsens konfirmationsläger. Flera föräldrar hade protesterat mot att leken "klädstrecket" hade förekommit under lägret, och en uppföljande story var på väg ut.  
– Nisse Bonnier hörde av sig till Bengt Braun som var vd på Expressen. Han sa: "ska det vara nödvändigt att publicera mer?", berättar Olle Wästberg.

Bengt Braun informerade sin chefredaktör om samtalet men uppmanade honom inte att stoppa publiceringen. Artikeln gick som planerat.  
– Vi hade väldigt bra på fötterna, säger Olle Wästberg.

Han berättar att det fanns en utbredd vetskap på Bonniertidningarna om Nisse Bonniers nära band till kungahuset. Men han har inte hört talas om några andra tillfällen då han försökt lägga sig i publiceringar – fram tills i helgen då Jan Scherman berättade om incidenten för ett drygt år sedan.
– Det visar möjligen att närheten till kungahuset slår igenom då och då, säger Olle Wästberg.

Expressens nuvarande chefredaktör Thomas Mattsson berättar att han inte har varit med om att Nisse Bonnier, eller någon annan av ägarna, har försökt påverka tidningens publiceringar.
– Jag har aldrig varit med om att någon i familjen Bonnier försökt påverka innehållet i Expressen. Jag har heller inte hört talas om några sådana önskemål - men jag har förstås heller inte gett någon förhandsinformation om våra publiceringar till Bonnier-familjen.

Resume.se har utan framgång sökt Nisse Bonnier för en kommentar.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.