tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Nisse Bonniers agerande förvånar”

Publicerad: 30 juli 2012, 14:45

Jan Scherman

Foto: Resumé.

TV4:s förre vd Jan Scherman är mycket kritisk mot medieägare som lägger sig i publicistiska beslut. Men han valde ändå att inte göra en nyhet av Nisse Bonniers försök att stoppa Kalla Faktas granskning.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanKalla FaktaHans-Jacob BonnierTV4

FT

Fredrik Thambert


– Det är alltid allvarligt när medieägare försöker påverka det journalistiska. Jag har tidigare skrivit om Jan Stenbecks framfart, och även att Proventus Daniel Sachs försökt styra innehållet. Varje enskilt försök är förkastligt, säger Jan Scherman, med anledning av sitt sommarprat där han avslöjade att Hans-Jacob "Nisse" Bonnier försökte stoppa TV4:s granskning av drottning Silvias pappa.

Tror du att han ringde dig på uppdrag av Hovet?
– Det vet jag inte, och har ingen anledning att spekulera mer än att Nisse Bonnier var synnerligen välinformerad om att drottningen mådde dåligt, en uppgift som vid denna tidpunkt inte var offentligt känd. Jag tror att i det läge som uppstått kommer ingen, varken Nisse Bonnier eller drottningen och kungen, tillstå att de snackat om saken. Och att Nisse Bonnier sedan gjorde sitt försök att stoppa programmet.  

Kan han sitta kvar i Bonniers styrelse enligt din uppfattning?
– Det är inte min sak att kommentera.  

I vilken utsträckning påverkar den här nyheten allmänhetens bild av Bonnier-koncernen?
– Jag tror att Nisse Bonniers agerande förvånar. Men eftersom Carl-Johan Bonnier och Jonas Bonnier agerade utan tvekan så tror jag inte det blir någon vidare effekt. Det som jag däremot anser kvarstår hör till frågan om det jag valt att kalla för det rojalistiska maktkomplexet. Det handlar om det informella nätverket av inflytelserika personer i vårt samhälle med djupa vänskapsband till hovet och deras stöd till de kungliga. Det nätverket måste granska och bli synligt för alla.  

Hur kommer det sig att du berättar om det här nu, istället för att ha gjort en nyhet av samtalet när det begav sig?
– Jag agerade blixtfort samma dag som Nisse Bonnier hade ringt mig. Och fick svar från både Carl-Johan Bonnier och Jonas Bonnier samt min närmaste chef Torsten Larsson som tydligt visade att alla bestämt fördömde Nisse Bonniers agerande. Det var det viktigaste. Jag informerade även chefen för TV4:s samhällsprogram Göran Ellung. Jag har sedan dess samlat på mig mer uppgifter om detta det rojalistiska maktkomplexet. I programmet Sommar fick jag ett bra tillfälle att berätta en del. Och mer kommer, men det blir i den bok jag är igång och skriver.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev