Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nivette Dawod: Hoppas Helin håller sitt löfte

Publicerad: 27 november 2014, 12:33

Nivette Dawod.

Foto: SR, Micke Grönberg.

Aftonbladets Nivette Dawod väckte stor uppmärksamhet när hon i Journalisten kritiserade villkoren för bemanningsanställda. I samma veva omplacerades hon till Resa och riskerade att bli av med jobbet eftersom Jan Helin senare meddelade att stora delar av magasinsproduktionen skulle hamnar utanför huset. Nu löser det sig ett tag i i alla fall - hon har fått jobb som trainee-korrespondent på SR.


Ämnen i artikeln:

Nils HornerAftonbladetNivette DawodJan Helin

– Jag är jätteglad för tjänsten, säger Nivette Dawod.

Aftonbladets Publisher, Jan Helin, menade att omplaceringen av 28-åriga Nivette Dawod inte hade att göra med hennes uttalande i Journalisten.

"Det vore självklart helt främmande för Aftonbladet att agera så.", skrev Jan Helin till Resumé.

Han uppgav också att Nivette Dawod har erbjudits en tillfällig reportertjänst på en annan redaktion i väntan på en "ledig tjänst" på nyhetsredaktionen.

– Jag hoppas och tror att det löftet står kvar, säger Nivette Dawod.

Rollen som trainee-korrespondent på SR i bortgångne "Nils Horners anda" sträcker sig från den 19 januari och elva månader framåt.

Det vill säga det klassiska upplägget för att hon inte ska bli automatiskt fastanställd – hon tar tjänstledigt från bemanningsbolaget Schibsted Media.

Det känns ändå som att bemanningsanställda och vikarier har blivit någon fram av trasproletariat där man kastas mellan hopp och förtvivlan?
– Det är det som är svårt med att vara bemanningsanställd och det var också det som min kritik i Journalisten gick ut på, säger Nivette Dawod.

Hon lämnar Resa i december för att jobba på Nöjesbladet innan hon börjar på SR.

– Jag tror ändå inte att jag var mer utsatt än andra att riskera att bli av med jobbet på Aftonbladet bara för att jag var på Resa, säger Nivette Dawod.

Vi har precis rapporterat att Kultur- och Demokratiminister Alice Bah Kuhnke besöker MEG i Göteborg nästa år för att i en paneldebatt diskutera krisen i mediebranschen. Har du någon uppmaning?
– Oj, gud. Jag tror att många andra har formulerat det bättre än vad jag själv kan göra. Hon har en del knepiga frågor framför sig. Jag tycker väl ändå att alla människor förtjänar en trygg anställning om man kommer till en arbetsplats som säger att man ska satsa på en, säger Nivette Dawod.

Du har visat civilkurage i frågan om bemanningsanställda. Hur tror du att det har påverkat att du har fått SR-jobbet?
– Jag hoppas att det är uppskattat, men jag tror ändå inte att det har påverkat mina möjligheter att få jobbet. Jag hoppas ändå att de egenskaper som jag har är tydliga hos mig ändå, säger Nivette Dawod.

Nils Horner blev skjuten till döds i Kabul i Afghanistan. Känner du någon oro för att jobba som korrespondent?
– Det är klart att det är ett högriskjobb och man måste hela tiden ha säkerheten i bakhuvudet. Det är knappast någon skrivbordtjänst och det var också därför jag sökte det, säger Nivette Dawod.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.