Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Noga genomtänkt”

Publicerad: 21 augusti 2012, 09:25

Bildts genomtänkta tweet i dag.

Premiärministerns död väcker nya frågor om chanserna för Martin Schibbye och Johan Persson att släppas ur fångenskapen. Uttalandet från Johan Perssons pappa Kjell, och utrikesminister Carl Bildts tweet i dag är en del av den svenska taktiken. – UD, Martin, Johan och deras familjer har förberett sig för den här situationen sedan det blev känt att Meles Zenawi var sjuk, säger DN-reportern Mats J Larsson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan PerssonMartin SchibbyeMats J Larsson

Efter beskedet om premiärminister Meles Zenawis bortgång uttalade sig Johan Perssons pappa Kjell till TT.

– Givetvis går tankarna till hans familj, han hade ju fru och två barn, sa Kjell Persson till TT.

Carl Bildt twittrade att Etiopien mist en "stark och viktig ledare":

"Africa has lost a strong and important leader in PM Meles Zenawi. We all want to help Ethiopia in meeting the challenges of its future, twittrar Bildt.

DN:s reporter Mats J Larsson som är väl insatt i ämnet efter att ha bevakat de fängslade svenskarna på plats i Etiopien, menar att uttalandena är noga genomtänkta.

Man har sedan sjukdomsbeskedet kom förberett sig för hur man ska uttala sig när Meles Zenawi gått bort, menar Mats J Larsson.

– Sverige och EU har viktiga förbindelser med Etiopien och det finns ett antal saker Bildt väger in, säger Mats J Larsson.

Sedan återstår det att se vad som händer nu när det gäller Schibbye och Persson.

–      Det beror helt på vilka kontakter som Zenawi haft med sina närmaste och sina kontakter i den här frågan och det hänger helt på engegemanget för den här frågan hos personerna runt honom.

–      Det jag vet är att den svenska ambassaden därnere gjort och gör allt de kan för att Schibbye och Persson ska släppas.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.