Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nöjd Reinfeldt poserar med DI:s etta

Publicerad: 26 augusti 2014, 09:59

Reinfeldt med dagens DI.

Foto: Moderaternas twitter-konto.

DI-krönikören Henrik Mitelman har fått stort genomslag för sin positiva analys av den svenska ekonomiska utvecklingen under Alliansens tid vid makten. På Twitter poserar nu Fredrik Reinfeldt glatt med dagens DI i handen. –Jag hyllar den svenska ekonomiska utvecklingen, inte Alliansen, säger Mitelman till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Val 2014

Henrik Mitelman satte sig ner och tog fram siffror för den svenska ekonomiska utvecklingen de senaste två mandatperioderna. Sverige slår snittet i EMU-länderna i sex grenar, bland annat när det gäller BNP-tillväxten, sysselsättningsökningen och statsskulden.

Resultatet presenteras stort på DI:s förstasida i dag med bild på Alliansens partiledare till rubriken "Utklassning".

– Det här är fakta, inget tyckande. Det är väldigt mycket pajkastning och olika historieskrivningar i valrörelsen, men det går att ta fram ren fakta. Många har hört av sig och varit överraskade över siffrorna. Tillväxten har ökat mer än i euroområdet och statskulden minskat när den samtidigt accelererar i EMU. Syftet med analysen var att förmedla detta budskap för att få svart på vitt hur det har gått de senaste åtta åren, säger Henrik Mitelman.

Från LO-håll har det kommit kritik mot Mitelman och DI för att publiceringen är som köpt annonsplats för regeringen. Men det avfärdar Mitelman.

–Det jag talar om här är den ekonomiska utvecklingen. Valet innebär ett viktigt vägval för Sverige och de här siffrorna visar hur det har gått ekonomiskt under Alliansens tid vid makten. Sedan kan väljarna ha en helt annan syn på andra frågor, som friskolor, etc. Men med de här siffrorna vet vi hur det har gått ekonomiskt.

–  Det är också viktigt att påpeka att jag är partipolitiskt obunden.

Har Alliansen varit dåliga på att få ut det här budskapet?
–Alliansens förespråkare är så extremt ödmjuka. Jag vet inte varför det är så. De talar om att de skapat 250 000 nya jobb, men i själva verket är det ju 300 000.

Hoppas du att den här publiceringen ska sätta agendan i valrörelsen?
– Ja, jag hoppas det – att man lyfter fram den svensk ekonomiska utvecklingen och faktiskt kan vara lite stolt över den.

På Moderaternas Twitter-konto poserar Fredrik Reinfeldt glatt med tidningen i handen i dag till texten: ”Sverige står starkt med #alliansen. Vägvalet framåt tydligt, jobb eller bidrag?”.

– Sverige är ett föregångsland inom en rad olika områden. Det är
roligt att DI redovisar detta, säger Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson och fortsätter:

– Vill vi göra Sverige till ett ännu bättre land behöver vi utgå ifrån
hur verkligheten ser ut. Det gör Nya Moderaterna. På sikt tror jag att
det vinner människors förtroende.

Henrik Mitelman har noterat bilden på Reinfeldt med dagens DI i handen.

På Twitter skriver Mitelman:

”Glada läsare uppskattas alltid!”.

– Under årens lopp har jag skrivit många kritiska artiklar om delar av regeringens ekonomiska politik. Den här gången är nog Reinfeldt gladare för vad som står i tidningen. Som krönikör är jag glad om många läser det jag skriver, säger Henrik Mitelman.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Val 2014

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.