Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Noll propositioner från Adelsohn-Liljeroth

Publicerad: 27 mars 2012, 10:06

Lena Adelsohn Liljeroth.

Foto: Stefan Borgius.

SvD har granskat de borgerliga ministrarnas aktiviteter sedan valet 2010. Granskningen visar att flera av ministrarna har gjort i princip ingenting för att skapa en ny politik. En av dessa är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.


"Vi har tagit flera nya initiativ på både kultur- och medieområdena som kommer att innebära ytterligare propositioner framöver."

Så uttrycker sig kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om det arbete som hon har utfört sedan valet 2010.

Bakgrunden är att Svenska Dagbladet har genomfört en kartläggning av de borgerliga ministrarna, vilket ger kraftigt underbetyg för vissa av dem.

En av dessa är alltså kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

SvD:s granskning bygger på hur många statliga utredningar som ministern har tillsatt samt hur många propositioner som de har lagt fram.  Här visar alltså granskningen att Lena Adelsohn Liljeroth inte har lagt fram en enda proposition sedan valet 2010:

– Vissa statsråd lägger väldigt få propositioner och tillsätter få utredningar. I vissa avseenden är det uppseendeväckande liten aktivitet, säger Thomas Persson, docent vid statsvetenskapliga institutionen i Uppsala till Svenska Dagbladet.

Andra ministrar som har gjort ytterst lite är migrationsminister Tobias Billström, som förutom några EU-förslag inte har tagit fram en enda proposition.

Anna-Karin Hatt får också rejält underbetyg efter att endast ha tillsatt en utredning.

Biståndsminister Gunilla Carlsson och Handelsminister Ewa Björling är sämst med noll propositioner och noll tillsatta utredningar.

I topp hamnar justitieminister Beatrice Ask med 23 nya utredningar samt 21 propositioner.

Hon följs därefter av finansminister Anders Borg med 9 nya utredningar och 31 propositioner. Sedan kommer finansmarknadsminister Peter Norman med 10 utredningar och 7 propositioner, enligt Svenska Dagbladet.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.