Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nordbor bland de lataste i EU

Publicerad: 10 januari 2012, 16:21

Foto: Colourbox

Pratet om lata sydeuropéer är överdrivet. I alla fall om man får tro en undersökning från Eurofond som visar att de nordiska länderna ligger i bottenskiktet om man jämför arbetstider inom EU.


Den genomsnittliga arbetstiden i EU låg på 38 timmar 2010, enligt Dagens Industri som refererar till en rapport från Eurofond – ett EU-organ för information om arbetsmarknadens förhållanden.

Den senaste rapporten täcker arbetstiden för 2010 i hela EU samt Norge.

Medan genomsnittet i EU ligger på 38 timmar ligger motsvarande genomsnitt för de nordiska länderna samt Frankrike, Storbritannien och Nederländerna på 37,6 timmar, enligt Dagens Industri.

Men även om nordborna arbetar färre timmar än länderna i Sydeuropa är Frankrike den nation som jobbar allra minst – 35,6 timmar per vecka.

Bakgrunden är att Frankrike har infört en lag som gör att företagen ska ha en arbetstid på 35 timmar per vecka.

Rapporten visar också att man jobbar hårt i många av de nya medlemsstaterna.

Här lägger man 100 timmar mer per år än vad den genomsnittliga arbetstiden är i EU – 1.693 timmar.

Mest tid per vecka arbetar man inom stålindustrin och lokala myndigheter – 37,8 timmar, medan bankvärlden spenderar 37,3 timmar per vecka.

Eurofond vill dock lägga in en brasklapp. Denna är att det är svårt att göra helt rättvisa jämförelser i och med att underlagen för beräkningarna skiljer sig åt mellan de olika EU-länderna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.