Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Norge slopar digital moms för pressen

Publicerad: 6 maj 2015, 08:41

Dagstidningarna momsbefrias i Norge.

Foto: Colourbox.

Sedan 1970-talet har papperstidningar varit momsbefriade i Norge. I dag slopar regeringen momsen också för digitala utgåvor, skriver Dagens Næaringsliv.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterUtgivarnaDigitalmomsen

Digitalmomsen har varit en het fråga både i Norge och Sverige. I grannlandet har den legat på 25 procent, samtidigt som de tryckta tidningarna har sluppit moms ända sedan 1970.

Tidigare har det diskuterats en gemensam momssats på 8 procent, men nu har regeringen beslutat att slopa den helt för såväl digitala- som pappersutgåvor. Det innebär att statskassan går miste om 1,5 miljarder norska kronor per år.

– Medierna befinner sig mitt i en tuff konkurrens från utlandet, och regeringen vill hjälpa med i omställningen. Nu lägger vi fram att nollmoms blir huvudregeln för all nyhetsförmedling, oavsett var nyheterna publiceras, säger kulturministern Thorhild Widvey till DN.no.

I Sverige upplåderas initiativet av Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter. Här ligger digitalmomsen än så länge kvar på 25 procent.

–      Det här är helt rätt beslut. Och det vore drömmen om det vi kunde få det i Sverige också. Ett första steg vore en enhetlig moms på 6 procent. Men statsmakten har inte visat sig handlingskraftig när det gäller dagspressens problem tidigare. Till exempel har inte någon regering lyckats få bort reklamskatten på 17 år, säger hon till Medievärlden.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.