Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Norra Skånes redaktionschef frias

Publicerad: 25 september 2009, 13:11

Mimmi Karlsson Bernfalk, Norra Skånes redaktionschef, frias för åtalet om tryckfrihetsbrott, enligt ett pressmeddelande. Bernfalk namngav en person som startat ett medborgargarde, trots att han fått löfte om meddelarskydd.


Ämnen i artikeln:

Mimmi Karlsson BernfalkNorra Skåne

Mimmi Karlsson Bernfalk.

Nils-Eric Hennix, var både uppgiftslämnare som begärt anonymitet och den som startat ett medborgargarde i ett villaområde i Hässleholm som utsatts för sabotage från ungdomsgäng. Hennix var själv ett av målen.

I en första artikel om medborgargardet anonymiserades Hennix. Men några dagar senare följde tidningen upp med en ny artikel där man namngav honom.
Nils-Eric Hennix har en bakgrund som partiledare för Nationaldemokraterna, vilket Mimmi Karlsson Bernfalk ansåg vara ett skäl för att avanonymisera honom.  
Tidningen toppade med nyheten ”Högerextrem nationalist bakom medborgargarde”.

Mimmi Karlsson Bernfalk motiverade sitt publiceringsbeslut i en krönika lite senare.
”Det stämmer att Hennix fick löfte om att vara anonym. Men då visste vi inte vem han var. När detta senare blev känt, bland annat genom tips till oss, hade det varit oansvarigt av oss att inte publicera hans namn”, skriver hon. Att Nils-Eric Hennix har påtalat tystnadspliktsbrottet beskriver hon som ”ett sublimt sätt att försöka komma åt journalister och skrämma dem till tystnad”.

Hennix anmälde publiceringen för brott mot tystnadsplikten enligt Tryckfrihetsförordningen.

Nu har i tingsrätten efter en ”samlad bedömning” beslutat att åtalet inte ska leda till ansvar för brott mot tystnadsplikten, skriver Norra Skåne i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelande säger Tingsrätten bland annat "att det knappast kan vara ovanligt att en tidning med utgångspunkt i en uppgiftslämnares uppgifter forskar vidare vilket kan leda till nya titlar om den företeelse som uppgifterna avsett".

–  Jag är givetvis glad, men jag har inte hunnit att läsa domen ännu.  Det ska mycket intressant att göra det. Målet har viktigt principiellt, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk själv i en kommentar.

Utgivare struntade i källskyddet

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.