Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Norran närmast terrorhotet: ”Nu är det nyhetsläge”

Publicerad: 20 november 2015, 12:20

Norran var först på plats vid asylboendet i Boliden.

Foto: Norran.se

Lokaltidningen Norran fick terrorhotet i famnen. De åkte snabbt ut till asylboendet i Boliden, där den misstänkte terroristen senare kunde gripas. ”Det är det här man jobbar för”, säger redaktionschefen.


Ämnen i artikeln:

Norran

Norran var den tidning som först fick tipset om en stor polisinsats vid asylboendet i Boliden. Flera medier refererade då till tidningen, som kunde berätta att den pågående insatsen skedde i ett samarbete mellan polisen i Skellefteå och Säpo.

– Boliden ligger tre mil nordväst om Skellefteå. I det läget skrev vi om det direkt. Vi fick en bekräftelse om det från polisen som hänvisade till Säpo. Vid åttatiden skickade vi ut två reportrar och ganska snart fick vi det bekräftat av en källa att insatsen till hundra procents säkerhet syftade till att gripa den efterlyste mannen, säger redaktionschefen och den tillförordnade ansvarige utgivaren Marcus Melinder till Resumé.

Norran är en relativt liten redaktion som igår kväll – och idag – går på högtryck.
– Vi brukar vara en webbredaktör på kvällarna, men fick kalla in folk snabbt. Vi var totalt sju personer inne.

Hur känns det att det här händer i Boliden?
– Att en misstänkt terrorist ska gripas i lilla Boliden – med 1 500 invånare – är högst osannolikt. Men det är det här man jobbar för. Det är varje journalists livslust. Man ställer om helt till skarpt nyhetsläge. Vår strategi är att all produktion går mot digital publicering. Vi fick även göra ett rejält överdrag på papperstidningen för att kunna sätta ihop delarna.

Hur villiga var ögonvittnena på att prata?
– Flera ville vara anonyma, medan någon kunde tänka sig att gå ut med namn och bild. Vi valde ändå att anonymisera vilket vi kände var viktigt.

Flera personer på Twitter har nu berömt Norran för deras insatser igår kväll. Ett urval av hyllningar till lokaltidningen: ”Samtliga riksmedier hade varit så j-a screwed utan lokaltidningen Norran - visar på vikten av lokaljournalistik”, ”I kväll dominerar Norran på webben. Lokalpressen levererar!” och ”Himla stolt över Norran när det händer saker som gripandet i Boliden. Lokalpress <3”.

Hur står sig lokalmedia mot riksmedia vid sådana här tillfällen?
– Vikten av att ha lokala medier visar sig alltid i sådana här situationer. Vi har lokalkännedom och källor inom polisen. Det signalerar i tider då vi börjar dra ner utanför storstäderna, att vi kommer få svårt att klara av bevakningen, Marcus Melinder.

Norran är en av de tidningar som i år har varit föremål för nedskärningarna. Under året har tidningen minskat antalet anställda med tio tjänster, varav sju på redaktionen. De som drabbats är bland annat bildredaktionen och redigeringen. Tidningen hade tidigare 43 tjänster på redaktionen.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.