Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Norrbottens Medias vd byts ut

Publicerad: 28 oktober 2015, 13:08

Norrbottens-Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom blir ny vd på Norrbottens Media. Han ersätter Erik Ranängen, som får sluta.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens MediaNorrbottens-KurirenNSD

Erik Ranängen har varit vd för Norrbottens Media sedan 2009. Nu väljer styrelsen för Norrbottens Media att ersätta honom genom en kombinerad tjänst som Mats Ehnbom står för. Han ska alltså förutom vd även fortsätta vara chefredaktör och ansvarig utgivare på Norrbottens-Kuriren. I ett pressmeddelande uppges anledningen till beslutet vara "förändrade medievanor som innebär förändrade förutsättningar och ställer nya krav på utvecklingen av medieföretagens journalistiska och kommersiella innehåll och distributionsformer".

Erik Ranängen gör sin sista dag som vd den sista oktober och Kalle Sandhammar, chefredaktör på NSD, blir i samma veva vice vd för mediehuset, men ska även han ha en delad tjänst.

Enligt Lennart Forss, styrelseordförande i Norrbottens Media och koncernchef i MTM-koncernen, har beslutet om ett nytt ledarskap vuxit fram "gemensamt".

Har Erik Ranängen fått sparken?
– Vi har kommit fram till att vi behöver ett nytt ledarskap. Erik har varit här i sju år och fått ihop två väldigt konkurrerande verksamheter med gemensamma mål, men ändå med fortsatt konkurrens på marknaden. Han och jag är överens om att Norrbottens Media behöver ett annat ledarskap i framtiden, säger Lennart Forss.

Varför kunde inte Erik Ranängen leda Norrbottens Media in i framtiden?
– Han har suttit i fem år som vd och sju år som tryckeri-vd. Det fanns ett antal mål som skulle genomföras och de är genomförda nu.

Lennart Forss menar att den redaktionella konkurrensen inte kommer att påverkas negativt i och med den nya ledningen.

Hur säkerställer man det?
– Det gör man genom att respektive produkt har varsin ansvarig utgivare och chefredaktör. Det är också så marknaden vill ha det. De kommer att fortsätta med det, allt annat vore tokerier.

Att vd-posten nu tidsmässigt kommer att konkurrera med Mats Ehnboms jobb som chefredaktör, är inte heller det något som oroar Lennart Forss:
– När Erik började så var han dels vd för tryckeriet och sen också för Norrbottens Media. Nu har vi en egen vd för tryckeriet – vilket funkar utmärkt. Arbetet som vd för Norrbottens Media har förändrats mycket sedan Erik började.

Å andra sidan konkurrerar det ju även med rollerna som chefredaktörer och ansvarig utgivare, såväl för Mats Ehnbom och för Kalle Sandhammar.
– Du vet ju att den typen av roller är ganska vanliga i Sverige, publishers. Det är klart, att de ju får fundera på hur de ska lägga upp arbetet både vad gäller administration och redaktionellt.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.